TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Zahărul, noul tutun 

Data publicării:
zahar captura fara scris

Savarine, eclere, torturi cu ciocolată şi frişcă, amandine. Cofetăriile sunt raiul pe pământ pentru copii şi adulţi deopotrivă, mai ales la ocaziile speciale precum Ziua Îndrăgostiţilor, când vânzările prăjiturilor în formă de inimă cresc simţitor. La fel şi glicemia consumatorilor, din cauza cantităţii mari de zahăr. Nu-i niciun capăt de ţară dacă gustaţi o felie de tort la ocazii speciale. Problema este că zahărul acţionează ca un drog.

Acest zahăr consumat şi efectul lui dulce la nivel cerebral creează în primul rând o dependenţă după care, ce nu procesăm, ce nu ardem, se va depozita sub formă de trigliceride în celulele adipoase, celulele grase, lucru care va duce la o îngrăşare, un exces ponderal şi în timp poate să fie un factor de risc important în apariţia diabetului”, a spus Simona Carniciu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De altfel, suntem în plină criză mondială de obezitate, diabet şi boli de inimă. De-a lungul istoriei nu au fost niciodată mai mulţi bolnavi de aceste afecţiuni ca acum! Doar pentru a ţine sub control epidemia de diabet se estimează că sistemul global de sănătate cheltuie anual 470 de miliarde de dolari.

„Mare parte din bolile frecvente pot fi puse pe seama consumului excesiv de zahăr din cauza felului în care acesta influenţează secreţia de insulină”, a spus dr. Luana Sahian, consultant în nutriţie. „Curba care arată incidenţa consumul de zahăr care este în creştere, se suprapune foarte bine peste creşterea incidenţei unui număr mare de boli cum este diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic”, a spus Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală.

Ce creează în organism? Greu de povestit. Pentru că e vorba de un întreg procedeu. Încarcă peste tot şi blochează exact receptorii care ar trebui să spună STOP!”, a spus dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

Guvernele unor ţări precum Franţa sau Ungaria încearcă să limiteze consumul de zahăr prin introducerea unor taxe pe alimentele dulci. Măsuri asemănătoare vor să adopte şi autorităţile din Marea Britanie. Celebrul bucătar Jamie Oliver s-a alăturat campaniei „Action on sugar” iniţiată de oameni de ştiinţă care susţin că zahărul consumat în exces are atât de multe efecte negative asupra sănătăţii încât poate fi numit „al doilea tutun”. Şi ar trebui tratat cu aceeaşi precauţie. În România, profesorul Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet „Nicolae Paulescu”, a tras un semnal de alarmă asupra consumului de zahăr încă din anul 1980.

Am arătat că diabetul ca boală a coincis cu dezvoltarea industriei zahărului şi cu dezvoltarea consumului de zahăr”, a spus Constantin Ionescu, directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”. Din 1980 până acum consumul de zahăr a crescut foarte mult, mai ales că acest ingredient este ascuns în multe produse. Astfel, ajunge să reprezinte chiar şi 20% din dieta multor persoane!

Zahărul alb rafinat este practic o substanţă chimică. Nu conţine niciun nutrient. Practic se poate spune că aproape nu este un aliment”, a spus Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală. O atenţie deosebită trebuie să aibă persoanele care au deja boli, în special cancer. „Celulele canceroase mănâncă numai zahăr. Că le place şi se dezvoltă foarte repede, e o problemă la care se poate reflecta şi uneori glicemia poate să scadă pentru că glucoza este consumată de un cancer care se dezvoltă foarte rapid. Ceea ce nu este o chestiune... mai ales că şi cancerul se poate diagnostica mai devreme sau foarte rapid”, a spus prof. dr. Constantin Ionescu. Se recomandă pacienţilor care au dezvoltat o formă de cancer să renunţe definitiv la zahăr, chiar şi la îndulcitori”, a spus Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

Pentru a evita apariţia acestor probleme de sănătate Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a cel mult 6 linguriţe de zahăr pe zi. Ce se întâmplă însă în realitate? „Statisticile spun că un european consumă în medie 50 de kg de zahăr pe an, ceea ce înseamnă de cinci ori doza zilnică recomandată. În acelaşi timp un american consumă 80 de kg de zahăr pe an. Asta înseamnă 60 de linguriţe pe zi!”, a spus Luana Sahian, consultant în nutriţie. Tot potrivit statisticilor la nivel mondial în prezent se consumă cu aproape 50% mai mult zahăr faţă de acum 30 de ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri