TOP 5. Substanţele dăunătoare care se găsesc în produsele cosmetice

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-21-14h51m06s213

LOCUL 5 – Pudra de talc

Talcul se foloseşte şi pentru a fabrica hârtie, vopsea, lac, plastic, cauciuc sau ceramică. Potrivit rezultatelor unui studiu al Institutului Harvard, publicat în 2008, pudra de talc cauzează cancer de col uterin şi probleme respiratorii. Mulți gimnaști din fostă Uniune Sovietică au avut probleme respiratorii si de vedere din cauza pudrei de talc

În cosmetice talcul este folosit în pasta de dinţi, săpun, creme sau farduri de pleoape.

În cazul bebeluşilor, pudra de talc poate fi înlocuită cu o cremă naturală, cu un ulei de masaj sau cu cel de măsline.

LOCUL 4 - Oxybenzon

Orice produs care conţine mai mult de 0,5% Oxybenzon trebuie să aibă obligatoriu pe etichetă avertismentul "conţine Oxybenzon". Această chimicală este prezentă în 99 la sută din produsele cosmetice cu factor de protecție solară. Ea este folosită pentru că este ieftină, ca orice chimicală, dar răspunsul oficial este că protejează împotriva UVA UVB.

Aşadar, studiaţi mereu eticheta sau optaţi pentru creme naturale, pe bază de unt de cacao, avocado, mango sau macadamia, care protejează pielea de ultraviolete.

LOCUL 3 - Propylen glycol

Acesta este un emulsificator folosit în creme, geluri de duș, săpunuri solide, șervețele umede pentru copii sau pastă de dinți. De asemenea, se mai găsește în vopsea si în substanțele de îndepărtare a petelor. Lesne de înţeles de ce ar trebui evitat contactul cu pielea.

Ca şi efecte, usucă pielea şi produce iritații grave ale pielii, psoriazis, dermatite, eczeme.

Substanţa este un tip de alcool, incolor, aproape inodor și cu un gust dulceag, se folosește pentru a preveni înghețarea pistelor aeroporturilor din întreaga lume, deoarece are un punct de îngheț foarte coborât și anume la minus 50 de grade.

Propylen Glycol acţionează ca solvent pentru industria farmaceutică şi ca aditiv pentru cea alimentară.

LOCUL 2 - Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

SLS afectează grav corneea şi cauzează probleme permanente de vedere.

Acest ingredient de origine sintetică e folosit în aproape toate produsele care fac spumă. Surprinzător poate pentru unii este folosit chiar în spălătoriile auto. Aceeași spumă, identică, cu aceeași substanță este obținută cu ajutorul gelului de duş sau samponului, a săpunului lichid.

Pe etichete îl mai găsiţi cu denumirea Sulfat Lauril de Sodiu ori Lauril sulfat de Sodiu. Atenţie, există şi în multe produse aparent naturale. Conform unor studii această substanţă poate aduce modificări în sistemul hormonal, îndeosebi asupra glandei tiroide.

LOCUL 1 - EDTA = ethylenediamine tetraacetic acid = E 385

Există mai multe motive pentru care EDTA este pe locul 1 al celor mai nocive chimicale. Primul este că are nota 10 din 10 pe scara toxicității. EDTA este folosit pentru un motiv banal: este adăugat în produsele cosmetice să prevină oxidarea acestora în contact cu aerul.

Mai exact, această substanţă este folosită pentru a conserva şi pentru a păstra culorile vii ale produselor. Nu se găseşte doar în cosmetice, ci şi în foarte multe alimente. Folosit timp îndelungat poate provoca dermatite de contact şi probleme hormonale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri