Sari la conținut

Tot ce trebuie să ştii despre virusul Ebola

SIMPTOMELE VIRUSULUI EBOLA

Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar şi lăsând în acelaşi timp impresia că este vorba de o răceală banală. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii, potrivit Mediafax.

Virusul distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, deşi infecţia cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemului imunitar aflate în formare.

PERIOADA DE INCUBARE

Intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă - este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.

Virusul are o rată de deces de 90 la sută şi este extrem de contagios.

CUM SE CONTACTEAZĂ VIRUSUL EBOLA

Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.

Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.

CUM SE MANIFESTĂ EBOLA

O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.

În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic - momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.

Sistemul imunitar al corpului se întoarce împotriva lui. Mici vase de sânge se sparg, cauzând sângerări spontane din ochi, gură, urechi, dar şi sângerări interne, cel mai probabil în tractul gastrointestinal şi alte organe.

Cei care supravieţuiesc trebuie să facă analize în mod regulat, pentru a se asigura că virusul nu mai este prezent în fluidele din corp.

Nu există în prezent un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. Iar în absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem.

CINE SE AFLĂ CEL MAI MULT ÎN PERICOL?

Persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii, familia sau cei care se află în proximitatea celor infectaţi, vânătorii care iau contact cu animalele moarte se află în cel mai mare pericol de a contacta virusul.

CÂND AR TREBUI CĂUTAT AJUTOR MEDICAL?

Dacă o persoană se află în zona de focar sau dacă a luat contact cu o persoană suspectată de infecţie, ar trebui să caute imediat asistenţă medicală imediat.

ESTE SIGUR SĂ CĂLĂTOREŞTI ÎN ZONELE AFECTATE?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) revizuieşte situaţia în mod regulat şi recomandă restricţii de călătorie şi comerţ. Riscul de infecţie pentru călători este mai scăzut din moment ce transmiterea de la persoană la persoană rezultă din contactul direct cu fluidele din corp.

Un român întors din Nigeria, suspectat de Ebola

Un bărbat din Ploiești este suspectat că ar fi infectat cu virusul Ebola. Bărbatul în vârstă de 51 de ani a lucrat în Nigeria și s-a întors în urmă cu o săptămână în țară. El a acuzat stări de febră, greață și vărsături.

Bărbatul a fost transportat în condiții speciale de siguranță maximă și a fost însoțit de personal îmbrăcat cu costume speciale pentru astfel de cazuri. Acestuia i se vor preleva probe biologice, care vor fi trimise la laboratorul de referință din Frankfurt. După ce i se va face un set complet de analize, medicii vor putea să decidă dacă vorbim de Ebola, dar spun că este foarte posibil ca acest bărbat să aibă malarie sau febră tifoidă.