Sari la conținut

Tot mai multe îmbolnăviri și explicații puține

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Este anchetă la Spitalul Judeţean din Suceava, după ce doi copii născuţi acolo au murit în ultimele două săptămâni. Direcţia de Sănătate Publică anunţă că a descoperit o bacterie periculoasă, rezistentă la antobiotice, în secţiile de Neonatologie şi Obstetrică-ginecologie. Totuşi, medicii din Suceava spun că această bacterie nu poate fi responsabilă de moartea copiilor, deoarece pacienţii se infectează abia după ce au fost expuşi timp de 48 de ore. Unul dintre copii a murit la doar o zi după naştere. Al doilea, externat în ziua a treia, a revenit la spital în ziua a 12-a, în stare gravă, şi a fost trimis la Iaşi, unde a murit. Analizele DSP arată că la ambii copii a fost descoperită bacteria găsită în secţiile spitalului, dar şi că bebelulii aveau şi alte probleme de sănătate.

Pe de altă parte, doi copii cu simptome asemănătoare celor provocate de sindromul hemolitic uremic au fost internaţi la Spitalul "Marie Curie" din Capitală. Ambii au fost aduşi de la Alexandria, din judeţul Teleorman. Familia unuia dintre ei spune că i-a dat copilului lapte cumpărat din vecini şi carne de iepure crescut în gospodărie. DSP Teleorman a început ancheta.

Şi DSP Ialomiţa caută sursa îmbolnăvirii celor doi copii din Feteşti diagnosticaţi deja cu sindrom hemolitic uremic și ajunși duminică în Capitală. Nu prea are însă ce să verifice. Inspectorii nu au mai găsit în frigiderele familiilor nimic din supa de pasăre şi sarmalele pe care le-ar fi mâncat copiii, posibile surse ale îmbolnăvirii.

Cei doi copii care au ajuns ieri la Spitalul „Marie Curie” din Capitală nu au sindrom hemolitic uremic, spun medicii. Cei doi au venit din Teleorman cu simptome asemănătoare celor provocate de această boală.

Alţi trei bebeluşi mai sunt internaţi în acest moment în secţia de nefrologie a spitalului.

În cazul copiilor de la Feteşti, aduşi în weekend la Marie Curie, şefa secţiei de Nefrologie lansează o nouă ipoteză. Sursa îmbolnăvirii bebeluşilor de şase şi şapte luni pare să fie simplul fapt că au primit mâncare preparată cu carne. O alimentaţie total necorespunzătoare pentru bebeluşi.

„Este foarte posibil ca acea carne să nu fi conţinut E.coli şi acest sindrom să se fi declanşat numai datorită faptului, încă o dată, procesului de maturare a intestinului unui copil care nu este favorizat sau nu are capacitatea, la vârsta lui, să digere carnea”, a declarat Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie.

De la sfârşitul lunii ianuarie şi până acum, 17 copii au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, iar trei dintre ei au murit. Autorităţile nu au identificat sursa îmbolnăvbirii în niciunul dintre aceste cazuri.

Cauza îmbolnăvirii a 56 de copii din judeţul Galaţi rămâne încă învăluită în mister. Analizele făcute laptelui distribuit la şcoală sunt negative, iar autorităţile nu ştiu ce a provocat îmbolnăvirea în masă a elevilor. Astăzi vor veni rezultatele şi pentru corn. Până când misterul nu va fi elucidat, copiii nu vor mai primi mâncare la şcoală.

Aurel Nechita, medic la Spitalul de Pediatrie Galați: „După patru zile, în mediile de cultură nu a crescut niciun germene şi o toxiinfecţie alimentară, spune orice tratat de medicină, obligatoriu este declanşată de toxinele unui microb” 

Tocmai de aceea, diagnosticul copiilor nu indică decât o inflamaţie a sistemului digestiv.

Verificari în acest caz au facut şi comisarii de la Protecţia Consumatorului. Nici ei nu au găsit nereguli.

Deocamdată, distribuirea pachetelor din programul guvernamental „Corn şi lapte” a fost oprită de joi şi nu se ştie înca data la care va fi reluată.

Niciunul dintre elevii care au fost duşi la spital săptămâna trecută nu mai e internat în prezent. Ultimii pacienţi au fost externaţi la sfârşitul săptămânii trecute.

Tot săptămâna trecută,  25 de elevi de la o școală din Brașov și una din Codlea au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Elevilor li s-a făcut rău la şcoală, după ce au consumat din laptele şi cornurile pe care le primesc gratuit prin programul guvernamental.  Deşi primele analize au arătat că nu laptele i-a îmbolnăvit 29 de copii ajunşi la spital în această săptămână, inspectorii nu au vrut să îşi asume niciun fel de risc și au pus sechestru pe 5.000 de cutii cu lapte ale fabricii din Vatra Dornei care furnizase alimentul în Brașov. 

Un angajat contaminat cu Salmonella pare a fi cauza toxiinfecţiei alimentare în cazul celor 134 de persoane care au ajuns la spital după ce au mâncat la un parastas în judeţul Bacău. Cel puţin aşa arată rezultatele analizelor făcute de DSP Bacău atât participanţilor la praznic, cât şi la personalul pensiunii. Analizele au fost făcute pe probele prelevate de la pacienţi şi de la personalul pensiunii şi nu pe produsele alimentare, care nu au fost păstrate aşa cum prevede legea. Nouă adulți sunt internaţi în continuare la Spitalul Județean din Bacău.  

Toată această serie care parcă nu se mai termină a început la sfârșitul lunii ianuarie, în Argeș. În două săptămâni au fost transferaţi la Spitalul „Marie Curie” din București 12 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital.  Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.