Sari la conținut

Tot mai mulţi tineri suferă de boala Parkinson

În prezent, în România sunt diagnosticate cu boala Parkinson peste 72.000 de persoane. Cele mai multe dintre cazuri sunt înregistrate în Bucureşti, Braşov şi Mureş. Unul din zece pacienţi are vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani.

În ziua dedicată conştientizării nevoilor celor care suferă de maladia Parkinson, la Bucureşti a fost realizat un covor de lalele, de 50 de metri pătraţi. La inaugurare a participat şi Nicolae Dobrotă, un pacient atipic, diagnosticat cu Parkinson la puţin timp după naştere. Acum are 27 de ani şi propria sa familie.

Cu cât timpul trece, te obişnuieşti şi te adaptezi, cum îţi este mai uşor. În momentul actual, dat fiind faptul că soţia este însărcinată, nu îmi (mai) pot dori nimic de la viaţă”, spune Nicolae Dobrotă.

Trei din zece bolnavi prezintă risc de paralizie, pe măsură ce boala avansează. Tratamentul pentru astfel de cazuri include montarea unui dispozitiv la nivelul creierului.

Este implantarea unui neurostimulator, practic a unui generator - să spunem pe româneşte - de impulsuri electrice care ameliorează aceste simptome, aceste probleme motorii ale pacientului”, a declarat Amalia Ene, medic neurolog.

Anul trecut, statul a decontat 20 de asemenea intervenţii, realizate în Spitalele Bagdasar-Arseni şi Universitar din Bucureşti. Un singur dispozitiv costă 107.000 de lei. Medicii spun că, pentru bolnavii de Parkinson, este important ca tratamentul cu medicamente să înceapă din stadiul incipient al bolii.

„Situaţiile de la început sunt: număratul banilor ori mişcarea dezordonată ori ai o greutate în piciorul stâng, mâna stângă, scrisul devine din ce în ce mai mic, ilizibil”, explică Dan Raican, preşedintele Asociaţiei AntiParkinson din România.

Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă, după Alzheimer. Este provocată de distrugerea progresivă a neuronilor şi, deocamdată, nu există un tratament pentru stoparea ei. În lume sunt diagnosticaţi peste 6,4 milioane de oameni cu boala Parkinson.

Situaţia bolnavilor cu Parkinson din România:

- 72.845 de cazuri

- un caz la 270 de români

Unde sunt cele mai multe cazuri de Parkinson:

1. Bucureşti: 8.137 de bolnavi

2. Braşov: 3.790 de bolnavi

3. Mureş: 3.156 de bolnavi