Sari la conținut

Tragedie transformată în speranţă: au strâns bani pentru un aparat ce le-ar fi salvat copilul

Soții Vlașin: „Ne uităm la o fotografie pe care am făcut-o chiar anul trecut, pe 21 februarie, aici. Era soare… era soare și afară, era soare și în viața noastră. Luca se dădea pe tobogan.”

Amintirea clipelor fericite petrecute alături de Luca e tot ce le-a rămas părinţilor băieţelului din Baia Mare. În septembrie anul trecut, pe când avea doi ani, Luca s-a înecat cu o migdală. Părinţii l-au dus într-un suflet la spitalul din oraş. Medicii le-au spus că salvarea copilului e un aparat denumit video-bronhoscop pediatric, pe care însă nu-l au în spital. Aşa că Luca a fost dus cu un elicopter SMURD la Cluj-Napoca, dar intrase deja în comă profundă. După 49 de zile de luptă pentru viaţă, inima băieţelului a încetat să mai bată.

Vlasin parc” - Cristina Vlașin, mama lui Luca: „Luca a fost copilul perfect! Nu pot decât să zâmbesc de fiecare dată când îmi aduc aminte de el chiar dacă, lipsa lui, îmi provoacă foarte multă durere.”

Vlasin parc” - Vasile Vlașin, tatăl lui Luca: „Aveam alternative să punem întrebări, să căutam vinovați sau… să facem ceva.”

Ce au făcut a fost să strângă, din donaţii, 40.000 de euro, pe care i-au folosit ca să cumpere pentru Spitalul Judeţean din Baia Mare aparatul care i-ar fi salvat viaţa lui Luca. Video-bronhoscopul pediatric le permite medicilor să scoată obiectele rămase blocate pe căile respiratorii ale copiilor.

Aparatul va fi utilizat abia din luna mai, după ce doi medicii de la Spitalul din Baia Mare vor merge la Cluj-Napoca pentru a învăţa cum să-l utilizeze.

Şi spitalul din Slatina ar avea nevoie de un video-bronhoscopul pediatric. În august 2010, un băieţel de aceeaşi vârstă cu Luca a ajuns la Urgenţe după ce s-a înecat cu un bob de porumb. Şi în acest caz, transferul - de data aceasta la Spitalul din Craiova, unde există un video-bronhoscop pediatric - a venit prea târziu pentru a-i salva viaţa copilului.

În doar opt oraşe din România exista spitale dotate cu video-bronhoscop pediatric - Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Deva, Arad, Timişoara şi Bucureşti.