Transparență. Proiectele lui E. Nicolăescu întârzie să intre în dezbatere publică

Data publicării:
nicolaescu crop 1

ACTUALIZARE 16.40. 

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii au fost postate, spre dezbatere publică, trei dintre cele patru proiecte de lege: cel privind malpraxisul medical, cel privind modificarea statutului spitalelor şi cel privind creșterea veniturilor medicilor din unități sanitare publice cu paturi.


Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a organizat ieri, la ora 12.30, o conferință de presa în care a anunțat că va supune dezbaterii publice patru proiecte legislative care vor reforma sistemul sanitar din România.

El a subliniat că în aceeași după-amiază ele vor fi afișate pe site-ul instituției pentru a putea fi consultate, însă cele patru proiecte nu puteau fi vizualizate pe categoria „Transparență decizională” nici după 24 de ore de la declarații. Un caz în care Legea transparenței a fost încălcată de Guvern a fost atunci când s-a adoptat rectificarea bugetară, după ce proiectul fusese făcut public mai puțin de o zi.

Argumentele ministerului

Cele patru documente care ar intra în dezbatera publică până la 1 septembrie sunt: proiectul de lege privind salarizarea medicilor din spitale, proiectul de lege privind malpraxisul, proiectul privind statutul spitalelor și proiectul principiilor pachetului serviciilor medicale de bază.

„De la începutul anului ne-am asumat reforma şi faptul că anul 2013 este unul al schimbărilor în Sănătate. De altfel, o serie de direcţii de reformă le-am anunţat încă din programul de Guvernare. Este o reformă realizată de jos în sus, în care am avut numeroase consultări şi discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale, ale pacienţilor, sindicatelor, ONG-urilor etc. Fac precizarea că mi-am asumat cu bună ştiinţă unele amânări de termene tocmai pentru a fi sigur că opiniile, observaţiile şi sugestiile partenerilor noştri de dialog au fost consultate. Astăzi, venim în faţa dumneavoastră cu proiecte de lege corelate şi coerente, care au ca scop schimbarea sistemului de Sănătate. Este important de subliniat faptul că, în afară de proiectul privind răspunderea civilă, celelalte sunt proiecte pilot”, a declarat ieri ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MS.

Proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop creşterea veniturilor medicilor şi stoparea exodului medicilor. Proiectul pleacă de la principiul că într-o unitate sanitară singurii care aduc venituri în urma serviciilor realizate sunt medicii, arăta ministerul

Medicii, ori la stat, ori la privat

Într-unul dintre proiecte, Ministerul Sănătăţii vrea să le interzică medicilor să lucreze şi în spitalele publice, şi în cele din sistemul privat. Potrivit proiectului, medicii care lucrează cu normă întreagă într-un spital public nu vor mai avea voie să lucreze şi într-o clinică privată. În schimb, pentru a-şi suplimenta veniturile, vor putea trata pacienţi în regim privat în acelaşi spital, după terminare programului. În spitalele publice vor fi înfiinţate cabinete şi secţii private.

Un medic care lucrează cu normă întreagă într-un spital public trebuie să stea șapte ore la serviciu. Acum nimeni nu-i interzice ca după program să meargă la o clinică sau un spital privat să acorde consultații contracost. Ministrul Sănătății vrea să limiteze această practică, dar în același timp să le ofere doctorilor posibilitatea de a-și suplimenta veniturile.

„Spitalul îi pune la dispoziție medicului o cotă parte dintr-o secție privată sau anumite paturi private organizate intr-o secție publică”, spunea Eugen Nicolăescu.

Doar cei care au jumătate de normă într-un spital public vor putea să lucreze și în privat, ca până acum. 

„Dar aici va trebui să venim cu o serie de precizări să nu își plimbe pacienții între public și privat”, a afirmat ministrul.

Pacienții care vor opta să vină la spitalul public în regim privat își vor plăti consultațiile sau intervențiile chirurgicale. Banii ar putea veni fie din asigurările private, fie direct din buzunarul bolnavului. 60 la sută din ceea ce va plăti pacientul va ajunge la medic, 30 la sută la asistenta medicală sau anestezist și 10 la sută în bugetul spitalului. Ministrul Sănătății estimează că un medic ar putea câștiga și câteva mii de euro pe lună. Însă, interdicția de a lucra și la stat și la privat nemulțumește Colegiul Medicilor.

„Nu vom fi de acord să fie interdicție cu privire la independența profesională a unui medic. Un medic pe practică privata poate să opteze în spitalul în care lucrează sau în afara acelui spital”, explică Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Aproximativ 15.000 de medici ar putea fi afectați de proiectul Ministerului Sănătății. Riscul aplicării acestei măsuri este ca sistemul sanitar să se blocheze, în cazul în care medicii renunță definitiv la spitalul de stat, avertizează Colegiul Medicilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri