Tratament după ureche. Românii iau antibiotice fără să aibă reţetă

Data publicării:
1703 20tratament 20nimereala-55235

Ţara noastră a ajuns pe locul al şaselea în Europa la consum de antibiotice. Fără reţetă de la medic, ar trebui să fie imposibil cumpăratul de antibiotice. O simplă vizită la farmacie demonstrează însă contrariul.

Înghiţitul doctoriilor la nimereală are efecte grave pe termen lung. Antibioticele cu spectru larg, luate abuziv, pot ucide şi bacteriile benefice pentru organism. Rezultatul: imunitatea slăbeşte, iar microbii devin rezistenţi la tratament.

„Dacă vom face o infecţie şi una dintre aceste bacterii cu care eram în bună înţelegere devine la un moment dat agresivă, cum ar fi ca E.coli să determine o cistită, ea ar putea să aibă mecanisme de rezistenţă faţă de antibioticul administrat anterior”, avertizează conferenţiar doctor Gabriel Popescu.

Mai grav este că aceşti microbi rezistenţi se şi transmit de la un om la altul.

Specialiştii trag un semnal de alarmă

La jumătatea secolului trecut, descoperirea antibioticelor a fost salutată drept soluţia pentru combaterea infecţiilor.

Specialiştii din întreaga lume atrag însă atenţia asupra faptului că rezistenţa la antibiotice constituie o ameninţare catastrofală, la acelaşi nivel cu terorismul şi cu încălzirea globală.

Crel puţin aşa susţine Sally Davies, principalul consilier al guvernului britanic în materie de sănătate. Aceasta a subliniat că fenomenul constituie "o bombă cu efect întârziat" şi că operaţiile benigne ar putea deveni mortale în 20 de ani dacă pacienţii nu sunt în măsură să combată infecţia din cauza rezistenţei la antibiotice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri