Sari la conținut

Tratamentul pentru alergiile de toamnă

Urmăriți în video explicațiile doctorului Monica Schifirneţ, medic primar alergologie.

Alergiile se manifestă cel mai frecvent primăvara și toamna, la schimbarea anotimpurilor.

Alergia reprezintă o reacție de apărare exagerată la substanțe denumite antigeni, care în mod normal sunt inofensive (praf, polen, păr, ciocolată, lapte, pește, căpșuni) sau la un medicament ori anumite bacterii.

Reactia organismului este de a elimina aceste substanțe prin anticorpi ce stimulează producerea de substanțe inflamatorii (histamină, leucotriene, prostaglandine).

Efectele acestor substanțe sunt lăcrimarea, strănutul, congestia nazală, tusea, senzația de mâncărime în cerul gurii sau în gât, senzația de nas înfundat. Dacă aceste simptome se asociază cu febra, atunci nu mai este vorba de alergie, iar prezentarea la medic este necesară pentru stabilirea conduitei terapeutice.

Cea mai frecventă dintre cauzele alergiilor de toamnă o reprezintă ambrozia. Această floare își începe polenizarea în luna august, iar efectele ei se pot resimți până toamna târziu.

Cel mai bun tratament pentru evitarea alergiei este cel de prevenire, astfel că este necesar un consult medical în acest sens.

Tratament pentru alergii:

-evitarea ieșirilor în aer liber între 10:00-15:00, acesta fiind intervalul de maximă circulație a polenului în aer;

-curățarea țevilor, a filtrelor, înainte să dați drumul căldurii pentru prima dată;

-utilizarea unui umidificator de aer, astfel încat umiditatea în camera în care locuiți să fie în permanență între 30-50%;

-utilizarea unui purificator de aer care să filtreze particule de polen, praf, mucegai;

-folosirea unei măști de față care să vă acopere gura și nasul, în special când lucrați în gradina, sau când strângeți frunzele moarte.

Pe aceeași temă