Tratamentul românilor bolnavi de HIV/Sida, în pericol din cauza birocrației

Data publicării:
spital asigurar sanatate CAS 5295480-Mediafax Foto-Remus Badea-2

Pe site-ul ministerului a apărut un ordin prin care vor să suplimenteze cu 16.000 de lei bugetul pentru bolnavii cu HIV și TBC, în condițiile în care tratamentul unui singur bolnav cu HIV poate ajunge, pe lună, la 2.000 de lei.

La Constanța sunt 800 de bolnavi, iar medicii spun că mai sunt medicamente pentru maxim două săptămâni.

Aproape 300 de pacienţi cu HIV/SIDA din Bacău riscă să rămână fără medicamente de la 1 iulie, pentru că Ministerul Sănătăţii a alocat mai puţini bani pentru tratamentul acestora. Din cele 8 miliarde de lei vechi, spitalul judeţean Bacău a primit puţin peste 5 miliarde de lei, bani care au fost alocaţi la sfârşitul lunii mai.

Fondurile nu acoperă însă necesarul de medicamente, iar ce mai există în stocul spitalului nu ajunge decât până la sfârşitul lunii. Pentru iulie, medicii de la Secţia de Boli Infecţioase spun că rămân total descoperiţi.

În aceste condiţii, pacienţilor cu HIV/SIDA riscă să nu li se poată asigura toată schema terapeutică. Pauzele mai mari de patru-şase săptămâni în cazul acestui tip de tratament duc la dezvoltarea virusului. Spitalele au primit ordin de la Minister să nu mai facă achiziții proprii de medicamente, decât pâna în luna iunie, având în vedere că se discută achiziția centralizată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri