Sari la conținut

Tratarea dermatitelor

Dermatita este un termen general care descrie o inflamație a pielii. Tulburarea poate apǎrea ȋn multe forme, de regulă implică iritații, roșeațǎ și mȃncǎrimi. Dermatita este o afecțiune frecventǎ, care de obicei, nu pune în pericol viața pacientului și nu este contagioasǎ.

Dermatita ca și definiție înseamnă prin „ită”, inflamația pielii, adică roșeață, umflătură, edem, mâncărime sau usturime. Ulterior pot apărea vezicule cu conținut lichid, care se pot infecta în perspectivă. Fiecare dintre noi putem în cursul vieții să facem o dermatită deoarece pot fi induse de mulți factori: factorul imunoalergie, factorul iritativ chimic, alergiile.

Sunt persoane care sunt născute cu predispoziție la dezvoltarea dermatitei, celebra dermatită atopică la copii, care mai târziu generează eczeme cronice. Sunt însă persoane care prin natura profesiei sunt mai predispuse decât celelalte: persoanele care lucrează în construcții: zidarii, vopsitorii; în domeniul esteticului, medicii stomatologi, tehnicienii din stomatologie, chirurgii, persoanele care fac curățenie.

Între momentul în care am venit în contact cu substanța și momentul în care apare sensibilizarea cu mecanism alergic, trece un interval de 10-14 zile. Sunt substanțe care determină prin mecanism iritativ chimic dermatita, care puse pe piele va apărea usturime, roșeată.

Dermatitele, dacă sunt cu mecanism imunoalergic, se fac pe predispoziție genetică, dacă este un mecanism toxic iritativ, indiferent de genetică , fiecare dintre noi poate facă această dermatită la contactul cu substanța agresivă

Orice leziune, ită, inflamație, generează porți de pătrundere în organism a virusurilor, bacteriilor. Aceste dermatite se pot infecta, după ce dermatita a trecut rămânem cu o piele mai sensibilă, unde se pot dezvolta noi reacții de dermatită sau pot să apară infecții bacteriene, virale sau micotice. Odată sensibilizați la o substanță cu mecanism imunoalergic, toată viața trebuie să ne ferim de contactul cu această substanță, dacă este o substanță cu mecanism iritativ toxic este bine să nu mai venim în contact cu ea. Folosirea manușilor și maștilor de protecție este esențială.