Sari la conținut

Trebuie spălate hainele noi înainte de a le purta?

De ce se recomandă clătirea pantalonilor, maiourilor și șosetelor înainte de a le purta? E oare cu adevărat necesar? Iată ce spun dermatologii.

US Retail Sales Rise For First Time In 4 Months

Foto: Gulliver/GettyImages

E greu să reziști tentației de a nu te afișa imediat în public cu un tricou, pulover sau pantalon de care ești foarte mândru că l-ai achiziționat când te-ai răsfățat ultima oară la cumpărături. Cu toate acestea, a îmbrăca o bluză care a zăcut cine știe cât pe rafturile magazinelor nu este cea mai bună idee.

Este în primul rând o chestiune de igienă, explică Anne Dompmartin, medic dermatolog la Centrul pentru Sănătate Umană de la Caen, Franța.

Unele articole vestimentare s-ar putea să fi stat pe unde nu gândiți, mai ales dacă este vorba de reduceri sau chilipiruri. Pe de altă parte, pe hainele noi au pus mâna foarte mulți oameni. De la cei care le confecționează și împachetează până la cei care le probează. Dacă unul dintre ei este purtătorul unor germeni...

În plus, multe obiecte vestimentare sunt tratate cu produse chimice sau cu amidon de orez, substanțe folosite ca apret, pentru a face ca hainele să nu se șifoneze, să rămână drepte. Aceste substanțe folosite ca apret sunt mai mult sau mai puțin tolerate de o piele sensibilă sau de persoanele care au un sistem imunitar deficient, ceea ce poate avea un efect iritant, în funcție de concentrația produsului și de caracteristicile pielii, subliniază dermatologul.

Hainele mai pot reține, în urma procesului de fabricare, reziduuri alcaline, urme de clor și ftalați, substanțe folosite pentru marcarea etichetelor, inscripțiilor, desenelor. În principiu, ele sunt periculoase numai în caz de ingestie, dar copiii, de pildă, pot băga hainele în gură.

Totuși, majoritatea oamenilor tolerează aceste produse existente pe haine. Iar riscul de infecții este mai degrabă anecdotic, subliniază un alt medic dermatolog, Laurent Misery, care profesează la Brest. Hainele nou cumpărate nu cauzează decât rar alergii, spre deosebire de încălțăminte, susține Laurent Misery.

Însă spălatul hainelor este mijlocul cel mai sigur de a evita orice problemă.

Și mai importantă este însă clătirea temeinică a hainelor, pentru a nu rămâne pe fibre detergent sau orice alt produs pentru spălare, subliniază și Anne Dompmartine. Este recomandabil, de aceea, o clătire dublă la mașina de spălat.

Dacă este vorba de pijamale și cămăși de noapte este cu atât mai recomandabilă splălarea. Iată și de ce: în timpul somnului, transpirați. Transpirația de noapte se adaugă celei de peste zi și bacteriile care trăiesc în acest mediu se înmulțesc. Până la apariția iritațiilor nu mai e mult.

Cât despre costumele de baie și alte articole de îmbrăcăminte intimă, necesitatea de a le spăla e mai mult decât evidentă.

Neapărat, verificați atunci când cumpărați un produs vestimentar dacă are pe etichetă simbolurile pentru instrucțiuni de spălare și întreținere. Dacă nu le are, mai bine feriți-vă să-l achiziționați. E foarte probabil să fie contrafăcut sau neconform cu normele europene.

Hainele din fire naturale (lână, angora, mătase, in, cașmir) trebuie clătite de mână, în apă rece, înainte de a le purta. Materialele sintetice (nylon, lycra) pot fi spălate la mașină și puse la stors, dacă nu conțin fibre elastice.

Bumbacul bio este cea mai sigură țesătură. Nu cauzează alergii sau iritații ale pielii, spre deosebire de pesticide, produse chimice și metale grele. Totuși, e recomandabil ca lenjeria intimă și halatele din bumbac să fie spălate la 40 de grade înainte de prima purtare. Eticheta „bio” arată că fibrele folosite sunt biologice, dar nu ferește articolul respectiv de contaminarea, în procesul de fabricație sau în magazin, cu bacterii sau produse toxice.

Plumbul, nichelul sau coloranții sintetici sunt substanțele toxice care pot cauza boli grave, precum saturnismul. Uniunea Europeană interzice folosirea acestora în industria textilă, dar interdicția nu este valabilă în tot restul lumii. O dublă spălare este în general suficientă pentru a face să dispară aceste produse toxice folosite în industria textilă din unele țări.

Pe aceeași temă