Sari la conținut

Trei companii domină piața dezinfectanților din România

Sante International este cea mai mare companie de pe piaţa autohtonă a dezinfectanţilor, potrivit studiului realizat de ICAP, care ia în calcul vânzările totale de produse medicale şi soluţii pentru dezinfectat. În 2014, a avut o cifră de afaceri de peste 49 de milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de anul precedent. Conducerea companiei susţine însă că doar o mică parte din această sumă reprezintă încasări din afacerea cu soluţii dezinfectante. Practic, echipamentele medicale au cea mai mare pondere din afacere.

Alexandru Ciupercă, director executiv Sante International, a confirmat pentru Digi24 că dezinfectantele reprezintă „undeva mult sub 10% din cifra de afaceri. Dezinfectantele sunt de uz profesional, sunt foarte bune şi în general sunt scumpe. Şi fiind scumpe, nici măcar nu ne prezentăm la licitaţii”, a precizat Alexandru Ciupercă.

2014 a fost un an bun şi pentru celelalte două companii din clasamentul ICAP. G.B. Indco, a doua din top, a ajuns la o cifră de afaceri de 25 de miloane de lei. Iar Hexi Pharma, protagonista scandalului dezinfectanţilor, la aproape 19 milioane de lei.

Studiul arată ca 63% din piaţa dezinfectanţilor din țara noastră este dominată de trei mari jucători: Sante International, cu o cotă de piață de 33%, G.B. Indco, cu 17%, și Hexi Pharma cu 13%. Cotele de piaţă se referă însă la întreaga afacere a companiilor, nu numai la dezinfectanţi.

Următoarele companii din top au felii mici din această afacere, sub 10% din piaţă fiecare. Cele mai multe au făcut concedieri însă în ultimii doi ani.

Într-o piață în care marile firme din domeniu au făcut disponibilizări de personal, Hexi Pharma a crescut însă angajările cu 23% în 2013 și cu 5% în 2014.

În total, 15 companii activează pe piaţa dezinfectanţilor din România.

Vânzările producătorilor de dezinfectanţi (2014)

Sante International: 49 mil. lei (crește cu 40 la sută)

G.B. Indco: 25 mil. lei (creștere cu 48 la sută)

Hexi Pharma: 19 mil. lei (creștere cu 8%)

Cota de piaţă a producătorilor de dezinfectanţi (2014)

Sanprodmed 8%

Sterisystems 7%

Intercoop 6%

Trident Medical Company 4%

Al Carina 3%

G & M 2000 3%

Biostec Clinilab 2%

Pharmaseptica Hygiene 2%

Euromedica Inc. Group 1%

Diacena Medical 1%

Electro Service 2002 0,5%

Piaţa dezinfectanţilor

Sante International: 33%

G.B. Indco: 17%

Hexi Pharma: 13%

Personalul Hexi Pharma

2013 – creștere cu 23%

2014 – creștere cu 5%

(Sursa: ICAP România)