Sari la conținut

Trei spitale au folosit săpunul lichid contaminat. Firma care l-a produs şi distribuit, amendată cu 1.000 de lei 

Direcţia de Sănătate Publică Mureş a amendat cu 1.000 de lei firma care a produs săpunul şi l-a distribuit. 1.000 de lei este amenda maximă care poate fi dată într-o astfel de situaţie.

Primele reacții în cazul săpunului lichid contaminat de la spitalul Elias

Totodată, a fost suspendată activitatea de producere a acestui săpun.

DSP Mureş a informat cele trei spitale - „Elias” din Bucureşti, Spitalul Judeţean din Focşani şi Institutul de Boli cardio - vasculare din Târgu Mureş - să nu mai folosească acest produs. 

La ultimele două, bacteria nu a fost depistată deocamdată la niciun pacient.

ELIAS. Bebeluș și bolnav de cancer, cu risc de septicemie din cauza unui săpun lichid

De altfel, peste 500 de litri de astfel de săpun au fost retraşi şi apoi distruşi într-un laborator special din Sibiu.

Bacteria Serratia a fost identificată în Spitalul Elias, pe 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer. Analizele de laborator au arătat că bacteria provenea din săpunul lichid folosit în tot spitalul, inclusiv de medicii şi asistentele care intrau în sălile de operaţie.

Este neobişnuit şi chiar periculos pentru pacienţi. (...) Chiar un săpun care nu are proprietățile dezinfectante enunţate ar trebui să reducă încărcătura bacteriană în mod substanţial. (...) Este un microorganism care dacă găseşte organisme care nu se apără bine din punct de vedere al sistemului imun poate poate produce infecţii”, a declarat la Digi24Alexandru Rafila, de la Societatea Română de Microbiologie.