Ulcerul gastric: simptome, cauze și tratament

Data actualizării: Data publicării:
Health Authorities Seek Clues To EHEC Outbreak
Foto: Gulliver/Getty Images

Ulcerul este una dintre bolile primăverii, arsurile la stomac, senzația de prea plin, greața sau balonarea fiind câteva dintre manifestări.

Health Authorities Seek Clues To EHEC Outbreak
Foto: Gulliver/Getty Images

''Ulcerul reprezintă un defect ce apare la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale și diagnosticul se pune prin consult medical de specialitate și investigații specifice. Există studii care menționează o acutizare sau mai degrabă o accentuare a simptomatologiei dispeptice primăvara-toamna, însă nu este susținută, fiecare pacient având o caracteristică sezonieră individuală. Simptomele de ulcer sau gastrită pot fi semne comune cu mai multe boli. De aceea, în cazul unor simptome persistente, sau dacă asociază scădere în greutate, teama de a mânca, anemie, pierderi de sânge este absolut necesară prezentarea la medicul de specialitate'', afirmă dr. Săndica-Nicoleta Bucurică, medic primar gastroenterologie la Spitalul Militar Central.

Despre diagnostic, dr. Bucurică atrage atenția că nu se poate pune doar în prezența simptomatologiei dureroase, adăugând că manifestările ulcerului pot fi variabile, printre ele aflându-se disconfortul în partea superioară a abdomenului, sub stern, cu caracter de 'jenă' sau 'arsură', care poate iradia către zona din spate sau nu, și care poate fi ameliorat sau agravat de ingestia de alimente.

''Poate apare uneori senzație de greață, senzație de 'prea plin' sau balonare. Dispesia poate fi manifestare a unui ulcer, dar și a unei gastrite sau a unei afecțiuni pancreatico-biliare. Astfel, poate exista această simptomatologie atât în prezența unui ulcer gastric sau duodenal, dar și în absența lui, spre exemplu în gastrite. De aceea, nu se poate pune diagnosticul de ulcer gastric sau duodenal doar în prezența simptomatologiei dureroase'', explică medicul, citat de Agerpres.

În ceea ce privește alimentația, dr Nicoleta Bucurică arată că, în general, alimentele acre, iuți, foarte concentrate și cruditățile pot accentua simptomele dureroase. În mod particular, băuturile alcoolice și fumatul pot duce la apariția, agravarea sau întârzierea vindecării ulcerului gastro-duodenal prin mecanisme specifice, adaugă ea.

Referindu-se la ''factorii de risc'' ce pot duce la apariția ulcerului gastic sau duodenal, dr. Bucurică atrage atenția asupra consumului de medicamente antiinflamatoare, infecția cu Helicobacter pylori, unele boli particulare cum ar fi sdr. Zollinger Ellison și, în unele situații particulare, mai rare, radioterapia, unele infecții virale sau bacteriene, stresul extrem al organismului.

''Susceptibilitatea pentru boala ulceroasă poate avea la bază și factori genetici, însă ponderea acestora poate ajunge până la 40% ca factori pur genetici, factorii individuali fiind mai importanți — fumatul, consumul de alcool. Un procent variabil, de până la 50% dintre pacienții cu ulcer duodenal prezintă istoric familiar de boală ulceroasă, însă agregarea simptomelor de ulcer la nivel familial poate fi determinată și de aceleași obiceiuri alimentare sau de infecție intrafamilială cu Helicobacter pylori. Fumatul este un factor de risc important, întrucât crește secreția acidă gastrică, scade secreția protectoare de bicarbonat și prostaglandine și scade vascularizația la nivelul mucoasei. În ceea privește stresul, factorii sociali și psihologici pot contribui între 25 și 60 % ca factori de risc pentru ulcer'', detaliază medicul.

Dr. Săndica-Nicoleta Bucurică arată că băuturile carbogazoase de orice tip, cafeaua, chiar și cea decofeinizată, sucurile de fructe cu acid citric pot duce la o creștere a secreției acide gastrice. De asemenea, consumul de băuturi alcoolice, alături de fumat, poate duce la apariția bolii ulceroase.

În ceea ce privește tratamentul bolii, medicul susține că terapia naturistă poate ajuta la diminuarea simptomelor dureroase sau de jenă, ''dar nu sunt date susținute care să arate că ajuta la vindecare, respectiv dispariția ulcerului.

''Pe lângă medicamente, regimul igieno-dietetic reprezintă parte din tratament. Astfel, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, duce la o vindecare mai rapidă'', conchide dr. Săndica-Nicoleta Bucurică, medic primar gastroenterologie, endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică și ecografie generală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri