Un nou tratament se folosește de un virus pentru a distruge cancerul. Cazul unui pacient vindecat: „Sunt sănătos de doi ani”

Data actualizării: Data publicării:
Krzysztof Wojkowski
Krzysztof Wojkowski, pacient vindecat de cancer. Foto: BBC

O nouă terapie împotriva cancerului are rezultate promițătoare, anunță oamenii de știință din Marea Britanie. Tratamentul se folosește de un virus comun pentru a infecta și a distruge celulele canceroase, informează BBC.

În urma testelor, un pacient a fost vindecat de cancer, iar în alte cazuri s-a obținut diminuarea tumorilor.

Medicamentul conține o formă slabă a virusului herpes simplex, care a fost modificat pentru a ucide tumorile.

Vor fi necesare studii mai ample și mai lungi, dar experții spun că injecția ar putea oferi o șansă la viață pentru mai multe pacienții cu cancer în stadiu avansat.

Krzysztof Wojkowski, un constructor de 39 de ani din vestul Londrei, este unul dintre pacienții care au luat parte la studiul condus de Institutul de Cercetare a Cancerului de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

A fost diagnosticat în 2017 cu cancer al glandelor salivare. În ciuda intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente, cancerul a continuat să dezvolte.

„Mi s-a spus că nu mai sunt opțiuni pentru mine. A fost devastator, așa că a fost incredibil să mi se ofere șansa de a mă alătura studiului,” a povestit Wojkowski.

În urma tratamentului, cancerul nu a mai fost detectabil.

„Am făcut injecții la fiecare două săptămâni, timp de cinci săptămâni, ceea ce a eradicat complet cancerul. Sunt sănătos de doi ani,” a adăugat Wojkowski.

Injecțiile, administrate direct în tumoră, atacă cancerul în două moduri: invadează celulele canceroase și le distruge și prin activarea sistemului imunitar.

Aproximativ 40 de pacienți au încercat tratamentul ca parte a studiului. Unii au primit injecția de virus, numită RP2, iar alții au primit tratamentul combinat cu un alt medicament împotriva cancerului - numit nivolumab.

Rezultatele, prezentate la o conferință medicală la Paris, Franța, arată:
- 3 din 9 pacienți cărora li sa administrat numai RP2, printre care și Krzysztof, și-au văzut tumorile micșorându-se
- La 7 din 30 pacienți care au primit tratament combinat s-au observat îmbunătățiri ale stării de sănătate

Efectele secundare, cum ar fi oboseala, au fost în general ușoare.

Cercetătorul principal, prof. Kevin Harrington, a declarat pentru BBC că răspunsurile la tratament au fost „cu adevărat impresionante” într-o serie de cancere avansate, inclusiv cancerul de esofag și un tip rar de cancer ocular.

„Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiu incipient, deoarece scopul lor principal este testarea siguranței tratamentului și implică pacienți cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale au încetat să funcționeze”, a spus el. „Sunt dornic să văd dacă vom continua să vedem beneficii pe măsură ce tratăm un număr crescut de pacienți”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri