Un ortoped român lungește oasele gratuit, la Mangalia

Data publicării:
19012013 20oase-44612

În intervenţiile sale, medicul foloseşte un fixator. Acesta este format dintr-un cadru metalic construit din mai multe cercuri, legate între ele cu tije. Aparatul a fost inventat de medicul rus Gavriil Ilizarov.

„Ideea este foarte simplă. În fiecare zi, după ce osul se relaxează se face, începând cu a patra, a cincea zi, alungirea. O pătrime de cerc, de patru ori pe zi, aceasta alcătuieşte un milimetru. Dacă am dat zece zile, avem un centimetru”, spune Ion Donica, medic specialist ortoped.

Ortopedul lucrează şi acum cu instrumentarul adus de la Clinica din Siberia. Un astfel de dispozitiv, construit dintr-un oţel special inoxidabil, costă între 3.000 şi 5.000 de euro.

Cea mai mare alungire de os pe care a făcut-o a fost de 32 de centimetri, în decurs de 10 ani. Ultimul pacient este un baieţel din Dolj, care s-a născut cu o malformaţie la piciorul stâng. La şase ani, acesta era cu zece centimetri mai scurt decât cel drept. După doi ani şi mai multe operaţii, metoda folosita de profesorul român a făcut minuni.

În România, Ion Donica a devenit celebru în 1994. Doua persoane din Constanţa care aveau nevoie de o intervenţie chirurgicala au plecat în Siberia, la Clinica profesorului Ilizarov. Acolo însa, listele de aşteptare se întindeau pe 10 ani, aşa ca cei doi au fost îndrumaţi catre Chişinau, unde profesa românul. La mijlocul anilor 90, Ion Donica s-a mutat la Mangalia, în ciuda nenumaratelor oferte primite de-a lungul anilor de la clinici celebre din Statele Unite, Canada sau vestul Europei. În Statele Unite, o operaţie de alungire a oaselor costă 10.000 de dolari pentru fiecare centimetru alungit. La Mangalia nu costă nimic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri