Sari la conținut

Un rinichi, trei purtători

Rinichiul a fost recoltat în cursul nopţii de luni spre marți de la un bărbat de 36 de ani din Oradea, care a suferit un accident vascular cerebral. Organul îi fusese donat de tatăl lui în urmă cu trei luni. Operaţia de prelevare a durat mai bine de trei ore şi la ea au participat şase medici din Oradea şi Cluj-Napoca.

„Tatăl care și-a salvat copilul donându-i rinichiul acum trei luni a fost de acord în mod spontan ca să redoneze acest rinichi”, a precizat profesorul Mihai Lucan, șeful Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

„Este prima dată când se încearcă și se realizează un retransplant, rinichiul transplantat va fi retransplantat mai departe altui pacient”, a spus medicul chirurg Sorin Ianceu.

Înainte să fie tranplantat, organul trebuie pregătit, pentru că are o grămadă de anomalii, ca o consecinţă a transplantului precedent, au explicat medicii.

Rinichiul a ajuns acum la un pacient de 51 de ani din Sibiu, care suferă de insuficienţă renală. Ioan Arnău şi-a descoperit boala în urmă cu un an. Medicii i-au recomandat atunci să facă dializă şi i-au spus că singura lui şansă pentru o viaţă normală ar fi transplantul.

Nu e chiar așa ușor, de trei ori pe săptămână dimineața, de multe ori nu a fost chiar așa de bine, avea tensiune mare şi mică, cu multe probleme. Nu-i venea să creadă, s-a albit la față și după aia de bucurie s-a înroșit”, a povestit fratele pacientului, Dan Nasra, momentul în care pacientul a aflat că va face transplant.

Intervenţia a durat mai bine de trei ore, iar medicii spun că este o reuşită.

Rinichiul a pornit încă de pe masa de operație și produce urină. Starea pacientului e bună și așteptăm o evoluție liniară, fără incidente. Urmează o perioadă de monitorizare a funcțiilor vitale și a parametrilor biologici ai rinichiului, după care o perioadă de recuperare. În principiu, la 7-8 zile pacientul va fi reintegrat în mediul familial”, a declarat Florin Elec, medic primar urolog.

„Acest tip de operație, în care organul este redonat de două ori, este o operație extrem de rară, poate că nici nu sunt 30 de cazuri în lume”, subliniază profesorul Mihai Lucan.

De la acelaşi pacient din Oradea medicii au prelevat noaptea trecută şi ficatul, care a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni.   

Pe aceeași temă