Sari la conținut
News Alert

Un român din doi urmează un tratament cu antibiotice. Practica periculoasă care creează superbacteriile ce nu mai pot fi tratate

Uneori pentru că o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare uşurinţă. Alteori pentru că pacienţii se tratează după ureche, iar unii farmacişti sunt de acord să le vândă aceste pastile fără reţetă.

Datele ultimului raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obişnuiesc să ia antibiotice fără a avea o reţetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%. Experţii din domeniul sănătăţii avertizează că abuzul de antibiotice poate duce la sfârşitul medicinei moderne, notează Mediafax.

Infecţiile ar putea redeveni principala cauză de mortalitate în următorii ani. Avertismentul vine din partea medicilor, care se declară îngrijoraţi de consumul excesiv şi abuziv de antibiotice. „Infecţiile reprezentau principala sursă de mortalitate la nivel global în urmă cu 100 de ani. După introducerea în practică a antibioticelor, incidenţa deceselor provocate de infecţii a scăzut considerabil”, afirmă conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş".

După aprope un secol însă, medicul sugerează că ne-am putea întoarce în acelaşi loc. Utilizarea excesivă a antibioticelor creşte rezistenţa microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la apariţia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent în prezent în farmacii.  

Statisticile de specialitate arată că zilnic 600.000 de români urmează un tratament cu antibiotice. Această cifră ne clasează pe locul doi la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte consumul de antibiotice. Datele arată că într-un an un român din doi urmează un tratament cu antibiotice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sau membrii comisiei de sănătate din Comisia Europeană au atras în numeroase rânduri atenţia că utilizarea în exces a antibioticelor poate avea consecinţe dezastruoase pentru omenire. 

Pe aceeași temă