Un spital unic în România a fost refăcut din donații, după ce fusese distrus de un incendiu

Data publicării:
spital-3

În mai anul trecut, un incendiu violent distrugea etajul al doilea şi acoperişul centrului medical „Cristian Şerban” din Buziaş. Era singurul spital din România care organiza cursuri despre tratarea hemofiliei şi a diabetului. La un an după incendiu, spitalul arată ca nou. Directorul unităţii a întemeiat o fundaţie, care a adunat 200.000 de euro pentru reparaţii. Banii strânşi au ajuns şi pentru aparatură de ultimă generaţie.

În cei 15 ani de când funcționează, centrul a tratat 20.000 de bolnavi, copii şi tineri de până în 35 de ani. Unul dintre aceştia este Şerban, care la şase ani suferă de diabet. Acolo, copilul şi mama sa au învățat cum să lupte cu boala.

„Îi învăţăm ce să facă acasă, asta este foarte important, în spital stau 12 zile, dar se duc acasă şi stau restul timpului şi trebuie să fie pregătiţi”, spune profesorul Viorel Şerban, copreşedintele Fundaţiei „Cristian Șerban”.

Un alt pacient este Vasilică, diagnosticat cu hemofilie la doar șase luni. Băiatul face acolo recuperare de șapte ani. Cînd a venit, el risca să rămână imobilizat la pat, însă exerciţiile învăţate acolo i-au salvat copilăria.

„În anii din urmă, mă dureau încheieturile. După ce am făcut exerciţiile, e mai bine, nu mă mai dor umerii”, se bucură acesta.

Centrul medical a fost introdus în sistemul sanitar public, așa că pacienții internați acolo primesc gratuit tratament și hrană. Spitalul are 50 de paturi: 35 pentru diabeticii dependenți de insulinã, 10 pentru bolnavii de hemofilie și cinci pentru cei care vin la recuperare.

Refacerea centrului medical a costat 350.000 de euro, iar jumătate din bani au fost dați de ministerul Sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri