Sari la conținut

Un vaccin esenţial pentru sănătatea copiilor nu se găseşte nicăieri în România

„Vaccinurile au o problemă în general, fiindcă sunt foarte puţini producători la nivel european. Durata de producţie este foarte mare din cauza procesului de control al calităţii. Asta duce la discontinuităţi în aprovizionare. Au fost, da ştiu, nişte probleme între producători, distribuitori. Nişte probleme ale lor pe care ar trebui să le soluţionăm. Din punctul nostru de vedere nu a fost niciun fel de întârziere”, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Victor Strâmbu.

Întrebat când vor găsi părinții acest vaccin la medicii de familie sau la pediatri, Victor Strâmbu a răspuns „cât mai repede”.

Criza vaccinului Hexacima afectează cel puțin 1.500 de bebeluși din Dolj. Bebelușii sunt nevaccinaţi pentru că dozele necesare schemei obligatorii nu se mai găsesc. Vaccinul lipseşte de aproape trei luni şi nu este disponibil nici în farmacii, contra cost.  

Surse din Ministerul Sănătății au precizat că există o problemă contractuală cu producătorul acestui vaccin, o problemă care persistă de cel puțin trei luni. 

Este vorba de o schemă de tratament care se aplică bebelușilor în primele luni de viață și care îi protejează împotriva unor boli precum poliomelita, hepatita B, tetanosul și difteria.  

Medicii spun că nu s-au mai confruntat cu o astfel de problemă mai ales că sunt bebeluși care trebuiau deja să fie vaccinați pentru a doua oară și nu au fost imunizați nici măcar prima dată.