Sari la conținut

Un vânzător din Piața Gorjului a murit pentru că niciun echipaj SMURD nu era liber

Piaţa Gorjului, ora 18 şi 30 de minute. Unuia dintre vânzători i se face rău, iar colegii încearcă să-l ajute.

I-am dat tricoul în sus să văd dacă respiră, când am pus mâna era rece”, a spus unul dintre vânzători.

Oamenii sună imediat la 112.

Bărbatul de 38 de ani, cunoscut cu probleme cardiace se afla la muncă în Piaţa Gorjului atunci când s-a întâmplat tragedia. Deşi la 112 acest apel a fost înregistrat drept urgenţă maximă, cod roşu, în tot Bucureştiul nu s-a găsit nicio salvare disponibilă.

La ora 18 şi 39 de minute, serviciul de urgenţă primeşte primul apel din Piaţa Gorjului. După 30 de minute, adică la ora 19 şi 12 minute, un echipaj cu asistent medical, al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, ajunge la caz. Asistentul încearcă să îl resusciteze pe bărbat şi cere sprijinul unui alt echipaj. 12 minute mai târziu, soseşte şi un medic cu o ambulanţă mult mai bine dotată.

„S-a sunat de mai multe ori, a spus că nu este SMURD-ul în împrejurare, au venit două ambulanţe şi nu avut ce le trebuia”, a povestit un martor.

Resuscitarea a continuat zeci de minute, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Dacă venea ambulanţa la timp cred că nu se întâmpla cu el aşa ceva”, a spus un altul.

Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, recunoaşte că ambulanţele au ajuns cu întârziere. Ştie şi că în Bucureşti sunt prea puţine ambulanţe.

De cel puţin trei săptămâni noi discutăm deja creşterea numărului echipajelor, urmând ca la nivelul SMURD-ului să avem o creştere de aproximativ 5-6 echipaje de prim ajutor în prima fază, iar la Ambulanţă să creştem numărul echipajelor prin creşterea fondurilor pentru plata gărzilor al asistenţi”, a declarat Raed Arafat.

Pentru a cumpăra ambulanţe noi, Raed Arafat trebuie să iniţieze o licitaţie, dar mai ales să găsească resurse financiare în bugetul statului.

În prezent, SMURD lucrează cu 20-22 de echipaje pe tură, iar Ambulanţa cu 50-60 de echipaje.

Ce înseamnă codul roşu

- urgenţă majoră

- intervenţie în 15 minute

Echipaje de urgenţă în Capitală

- SMURD: 20-22 de echipaje pe tură

- Ambulanţa Bucureşti-Ilfov: 50-60 de echipaje pe tură