Sari la conținut

UNIC ÎN ŢARĂ. Laborator pentru tratarea aritmiilor cardiace, inaugurat la Spitalul Floreasca

 

"Era timpul ca cel mai mare spital de urgenţă din ţară să beneficieze de echipamente performante de diagnostic şi tratament al aritmiilor complexe, care sunt cele mai frecvente urgenţe cardiovasculare. De acum încolo, se va asigura tratamentul personalizat al urgențelor cardiovasculare. Primul pacient va fi investigat chiar astăzi cu ajutorul noilor echipamente", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurarea Laboratorului de Electrofiziologie Clinică şi Pacing din cadrul Secţiei de Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Laboratorul, unic în România, în care se realizează diagnosticul şi tratamentul ablativ al aritmiilor cardiace complexe, a fost dotat cu echipamente performante, în cadrul unui program de cercetare cu finanțare nerambursabilă în valoare de peste 36 de milioane de lei, pe care unitatea sanitară l-a accesat şi care va avea ca rezultat, în următorii cinci ani, crearea Centrului de Excelență pentru cercetare CREDO în Secţia de Cardiologie.

"Centrul este de excelenţă şi presupune un tratament personalizat pe fiecare pacient. Cred că este un pas înainte spre a ajunge la nivelul lui 2015. Astfel de centre nu sunt chiar la îndemâna oricărui spital de urgenţă. La nivel mondial sunt 27, acesta fiind al treilea din Sud-Estul Europei. Investiţia este şi foarte mare, de 36 milioane de lei, tot proiectul, care înseamnă opt laboratoare, presupune existenţa personalului, nu numai trainingul personalului. Nu oricine poate să lucreze cu acest sistem", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Centrul de excelenţă va avea opt laboratoare de cercetare, dintre care trei nou înfiinţate, respectiv Laboratorul de cardiologie moleculară, Laboratorul de ecografie vasculară şi Laboratorul de ecocardiografie de stres, precum şi cinci laboratoare dotate cu echipamente ultraperformante şi moderne, printre care şi Laboratorul de Electrofiziologie Clinică şi Pacing.

După implementarea proiectului, Secţia de Cardiologie a Spitalului Floreasca va avea în dotare 126 de echipamente noi, 11 dintre acestea având o valoare peste 100.000 de euro. De asemenea, 11 specialişti în cardiologie vor fi angajaţi pentru a lucra în cercetare-dezvoltare.

Specialiştii de la Spitalul Floreasca vor lucra, timp de trei săptămâni, sub supravegherea unei echipe de medici din Norvegia şi Finlanda.