Sari la conținut

Unitatea de elită pentru tratarea arsurilor de la Floreasca este funcțională

Luminiţa Stănciulescu, medic reanimator şi două dintre asistentele medicale cu care lucrează, se numără printre primele echipe româneşti sosite în Hexagon pentru a observa cum îi tratează medicii francezi pe pacienții arși. Româncele au fost primite într-un stagiu de o lună la Spitalul Saint-Louis, din Paris.

Luminița Stănciulescu, medic specialist român: „A fost o experiență extrem de interesantă și foarte utilă pentru profesia mea. Sunt reanimatoare. Lucrez cu pacienții arși, am anesteziat pacienții arși.”

Medicul român a fost impresionat mai ales de modul în care colegii francezi sunt organizați.

Luminița Stănciulescu, medic specialist român: „Pentru mine acest stagiu este un succes profesional. În România se depun eforturi importante pentru tratarea cu profesionalism a pacienților, dar diferențele sunt de natură financiară.”

Profesorul Marc Chaouat, specialist în chirurgie plastică și de reconstrucție a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect. El venise în România pentru a oferi stagii de pregătire medicilor români chiar în perioada în care a avut loc incendiul din București.

Marc Chaouat, medic specialist francez: „Eu am venit în România chiar în momentul accidentului din discotecă. A fost dramatic. Ceea ce s-a întâmplat în România nu am trăit niciodată în Franța. În întreaga mea carieră n-am văzut un accident cu atâția arși grav. A fost foarte complicat pentru mine, mai ales că trebuia să fac lucrurile în alte condiții decât cele cu care sunt obișnuit. Am fost mai mult spectator decât actor. Incendiul în care și-au pierdut viața 64 de oameni a revelat carențele din sistemul medical românesc.”