Sari la conținut

Urgența are nevoie de salvare

La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal din Huşi este un singur medic. De cele mai multe ori, asistenţii sunt cei care pun întrebările de rutină bolnavilor. Apoi, în ordinea priorităţilor, pacienţii sunt consultaţi de doctor.

Un minut de neatenţie, deci vreau să mă duc să urmăresc alt pacient, între timp starea acestuia se poate agrava oricând. Aici, la Huşi, nu prea ai când să te refaci. Fiind singura angajată nu am cum să efectuez toate gărzile. Şi aşa fac mai multe gărzi decât în mod normal”, spune Larisa Frenţoaie, medic specialist urgenţe.

Dr. Lucia Rotaru, managerul Spitalului Municipal Huşi spune că „cel puţin doi medici am avea nevoie, dar, din nefericire, nu avem de unde să îi luăm. Din rezidenţii care termină, fiecare şi-a găsit postul. E o specialitate deficitară, foarte necesară şi foarte importantă.”

Singurul medic angajat lucrează trei zile pe săptămână, câte 24 de ore. Deşi cei care ajung la urgenţă sunt de multe ori în stare gravă, lipsa specialiştilor face ca timpul de aşteptare să se prelungească şi cu două ore.

În aceeaşi situaţie sunt şi bolnavii care ajung la urgenţă, la Spitalul din Bârlad, pentru că şi acolo există doar un medic specializat pe urgenţe şi 100 de pacienţi zilnic.

Probabil voi aştepta două, trei ore. Aglomerat, este imposibil de ajuns, aproape”, spune un pacient.

Conducerea Spitalului a scos la concurs, în urmă cu o săptămână, patru posturi, însă nimeni nu s-a înscris până acum.

„Sunt vitali pentru că noi suntem un spital de urgenţă şi fără acest serviciu acoperit nu mai suntem spital de urgenţă”, declară Adrian Ghiorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgență Bârlad.

La Turceni, în Gorj, secţia de urgenţă a fost utilată complet, însă nu poate fi folosită pentru că nu sunt medici.

Pentru ca in fiecare an aproximativ 1.000 de pacienți în stare gravă sunt trimiși la Unități de Primiri Urgențe din Craiova sau Târgu Jiu, la începutul acestui an Ministerul Sănătății a decis înființarea unei secții UPU aici, la spitalul din Turceni. Aparatură medicală există, însă pentru a funcționa secția are nevoie de patru medici specialiști. Până în acest moment nu s-a înscris nimeni la concurs.

Conducerea spitalului a cerut ajutor la celelalte unităţi medicale din regiune. Liviu Martin, director medical: „Credem că există posibilitatea ca cel puțin un medic să se prezinte la următorul concurs.”

În spitalele din România, secţiile de urgenţă au un deficit de cadre medicale de 40%. Cu toate astea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că se observă o uşoară creştere a numărului de doctori, faţă de anii trecuţi.

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că „numărul de medici urgentişti cu specialitatea medicină de urgenţă din secţiile UPU din România a crescut de la 485 în 31 decembrie 2012, la 537 la 31 decembrie 2014. De asemenea, există o creştere uşoară şi a numărului de asistente medicale, de la 2.975, la finalul anului 2012, la 3.150 la finalul anului 2014.”

Reprezentanţii Ministerului Sănăţăţii, recunosc, însă, că este nevoie de o reformă majoră a sistemului.