Vaccinarea, un subiect „înțepător” în România 

cercetator laborator vaccin - GettyImages - 24 iulie 2015-1

În aceste condiţii, până la vârsta de 14 ani, fiecare copil trebuie să fie vaccinat de zece ori, iar părinţii ar putea fi sancţionaţi dacă nu îşi imunizează la timp copiii. În plus, mamele şi taţii vor primi compensaţii în bani, adică vor fi despăgubiţi, dacă în urma vaccinărilor obligatorii apar efecte adverse grave.

Noua lege a vaccinării prevede că toți copiii trebuie să fie imunizați cu zece seruri incluse în schema naţională, până la vârsta de 14 ani. Proiectul care va fi gata luna aceasta prevede şi înfiinţarea unui Comitet Tehnic Naţional de Vaccinare, cu filiale judeţene. Acolo, părinţii care nu privesc cu ochi buni măsura luată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se vor putea informa gratuit.

„Credem că vaccinarea ca orice act medical trebuie să fie un act care să se bazeze pe transmiterea de informații, de la medic, la pacient. În cazul nostru de la medic la părinte și chiar la copii mai mari, până la 14 ani”, a declarat specialistul în protecția copilului de la UNICEF, Voica Pop.

„Noi nu suntem pregătiți să facem față la un val de copii care au probleme și a căror abilități nu știm cum să le dezvoltăm. Sau să le îndreptăm. Trebuie să deschidem ușa pentru înțelegerea problemelor complexe”, a adăugat doctorul Florin Colceag.

„Eu cred că o mare vină o au medicii pentru că ori nu au timp, ori nu se informează. Nu înțeleg că vaccinarea este de o importanță capitală pentru viața viitoare a fiecărui copil”, a subliniat medicul pediatru Niculina Jianu.

După ce legea va intra în vigoare, în România vor deveni obligatorii următoarele vaccinuri: împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rubeolei, rujeolei, oreionului, otitei şi meningitei.

„Copiii trebuie vaccinați pentru că este mecanismul care a fost inventat pentru a-i proteja pe copii de boli care altfel le întârzie dezvoltarea, care le întărește imunitatea și care îi protejează atunci când sunt mai mari, când stau în colectivitate”, a precizat Voica Pop. .

În timp ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor să îi oblige pe părinţi să îşi vaccineze copiii, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Profesor Doctor Matei Balş" un sfert dintre români nu au încredere în imunizare. Mai mult, una din cinci persoane nu s-ar vaccina nici măcar împotriva virusului hepatitei B, chiar dacă un medic i-ar recomanda acest lucru.

Potrivit raportului întocmit de medici, deşi majoritatea românilor au auzit de aceste boli, aproape jumătate nu sunt conştienţi de faptul că o persoană poate fi infectată fără a avea vreun semn de boală.

Nu cred mai putem să ne permitem să fim indolenți sau să ne prefacem că nu înțelegem care sunt beneficiile imunizarii și ca atare cred că trebuie să existe o măsură care să ajute la creșterea ratei de vaccinare”, a declarat Voica Pop.

Un alt raport, de această dată al Institutului Naţional de Sănătate Publică demonstrează cât de reticenţi sunt părinţii atunci când trebuie să îşi vaccineze copiii. Astfel, în 2014, la nivel naţional a fost verificat modul în care s-a făcut vaccinarea la copiii de un an şi jumătate. Rezultatele au fost dramatice: 2270 de micuţi au fost depistaţi ca fiind incomplet vaccinaţi. Procentul a fost cu 13% mai mare, faţă de anul 2013.

Mai bine de 70% dintre aceşti copii nu au fost imunizaţi fie pentru că părinţii nu s-au prezentat cu ei la medic, fie pentru că au refuzat să-i vaccineze.

Cei mai mulţi părinţi au început să se teamă de efectele negative ale vaccinurilor, după ce în Statele Unite a apărut informaţia că vaccinul anti-rujeolic ar putea provoca ADHD. Panica generată de această informaţie nu a fost susţinută de studii de specialitate, care să demonstreze legătura, susţin medicii.

„Cred că nu sunt informați. Cred că citesc prea mult pe internet și că sursele nu sunt cele medicale, pentru că dacă s-ar gândi la partea medicală categoric că riscurile datorită vaccinării sunt extrem de mici”, a subliniat medicul de la Institutul Național de Boli Infecțioase, Adrian Marinescu. .

În timp ce mulţi părinţi se tem că propriii lor copii ar putea suferi de ADHD, de pe urma vaccinurilor, oamenii de ştiinţă demonstrează că pericolul vine din cu totul altă parte.

„MIT a făcut studii care arată că din cauza glifosatului din pesticidele folosite în cultivarea hranei modificate genetic, în anul 2025, 50% din copii vor avea autism”, a avertizat doctorul Florin Colceag.

O altă frică a părinţilor este legată de modul în care vaccinurile sunt păstrate, din momentul în care sunt fabricate şi până când ajung să fie administrate celor mici.

„Dacă unui copil i se întâmplă să aibă o reacție adversă care se dovedește a fi din pricina vaccinului, statul își asumă răspunderea să plătească toate tratamentele care sunt în legătura cu aceasta. Ori conștienți fiindcă nu se întâmplă nimic, de-aia îți și asumi un asemenea risc”, a subliniat medicul primar Niculina Jianu.

Medicii şi-au propus să îi consilieze pe toţi părinţii care au îndoieli asupra beneficiilor vaccinării. Dacă nu se va ajunge la un consens, cei din sectorul sanitar vor să îi oblige pe adulţii care refuză imunizarea copiilor să îşi exprime punctul de vedere în scris.

Sancţiunile nu se vor opri însă aici. Medicii care nu vor promova vaccinarea şi-ar putea pierde dreptul de liberă practică. Doar după ce legea va intra în vigoare.

Regulile vaccinării la copii

- nu vaccinaţi copiii fără recomandarea medicului

- vaccinul se va administra doar dacă nu există contraindicaţii

- vaccinul se administrează numai în prezenţa medicului

- după vaccinare, copilul va fi supravegheat atent in primele 24 de ore

- dacă după vaccinare starea de sănătate se modifică trebuie să vă adresaţi, urgent, medicului

Complementar Programului Naţional de Imunizare, spun medicii, există şi o serie de vaccinuri opţionale: anti-varicelă, anti-hepatită sau împotriva tetanosului sau gripei.

„La adulți este recomandabilă o revaccinare cu vaccin difteric și tetanic, o dată la zece ani și este o intenție să introducem această prevedere în noul proiect de vaccinare, încât și adulții să beneficieze de unele dintre vaccinuri care sunt recomandate în Europa”, a subliniat șeful Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila.

De asemenea, și vaccinarea HPV ar putea fi reluată în rândul fetelor. Asta după ce la nivel european, în fiecare an, 60.000 de femei se îmbolnăvesc după ce au contactat virusul HPV, iar ţara noastră este pe primul loc la mortalitate din cauza cancerului de col uterin.

În urmă cu opt ani s-a mai încercat o campanie de imunizare, la capătul căreia doar 150.000 de persoane au fost vaccinate, pentru că zvonurile potrivit cărora vaccinul ar avea efecte adverse s-au împrăştiat rapid în toată ţara.

Trebuie să facem în așa fel încât să facem cunoscut populației că acest vaccin este util pentru copii. De ce spun copii pentru că vârsta optimă de vaccinare este la fete cuprinse între nouă și 14 ani”, a declarat Alexandru Rafila.

În acest moment cei care cumpără vaccin împotriva HPV trebuie să scoata din buzunar peste 1000 de lei.

Dincolo de vaccinuri, pentru siguranţa noastră, medicii recomandă să urmăm reguli simple, atât de banale, încât multora le scapă din vedere.

„Vaccinarea, izolarea și un lucru foarte important, care pare banal: reguli de igienă simplă, cum ar fi spălatul pe mâini previne de foarte multe ori răspândirea gripei pentru că persoanele care sunt infectate strănută, pun mâna pe diverse obiecte care pot constitui vehiculi pentru virusul gripal și cea mai bună soluție este să ne protejăm prin măsuri de igiena simplă”, a precizat Alexandru Rafila. .

La nivel mondial virusul Zika face ravagii. În Ucraina, în fiecare zi mor cel puţin 10 oameni din cauza gripei porcine. Pericolul izbucnirii unor epidemii de poliomielită, difterie sau tuse convulsivă bate la uşă. De aceea, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să-şi imunizeze copiii cât mai repede. Doar aşa îi putem feri de aceste pericole, pe care mulţi oameni de ştiinţă le consideră iminente.

România, codașă la vaccinare

În timp ce în România vaccinarea obligatorie se află încă în stadiul de proiect, în Franţa, Germania sau Polonia, părinţii sunt pedepsiţi dacă nu îşi imunizează copiii. Mai mult, în Hexagon, cei care încalcă legea sunt amendaţi cu 30.000 de euro şi închisoare, până la doi ani.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică din ţara noastră. Dacă în urmă cu zece ani în România 95% dintre persoane erau vaccinate, anul trecut, în unele judeţe abia dacă se atingea pragul a 70 de procente. O cifră ingrijoratoare, susţin medicii. Mai ales că riscul de reapariţie al unor boli grave, eradicate la noi, este foarte mare.

„Continentul european a fost declarat zonă liberă de poliomelită și de doi sau trei ani ne confruntăm cu epidemii care ne bat la ușă. Ori dacă o să avem copii nevaccinati există un risc foarte mare să avem o epidemie de polio”, a declarat specialistul UNICEF, Voica Pop.

Bucureştiul, alături de Arad şi Alba, sunt zonele cu cel mai ridicat risc de apariţie a unor focare de difterie, rubeolă şi rujeolă. Aceasta din cauza ratei scăzute de imunizare.

În timp ce în România încă se discută dacă vaccinarea trebuie să devină sau nu obligatorie, multe ţări din Uniunea Europeană au adoptat programe dure, prin care părinţii sunt pedepsiti daca nu îşi imunizează copiii la timp. În Franţa, de exemplu, adulţii care nu-i vaccinează pe cei mici pot fi amendaţi cu 30.000 de euro şi sunt pasibili de închisoare, de până la doi ani.

De asemenea, și în Germania se pregătește o lege prin care părinții să fie pedepsiți aspru dacă nu își vaccinează copiii. Și asta, după ce, de curând, în Berlin a fost epidemie de pojar, iar un copil a murit din cauza acestei boli.

În Polonia, amenda pentru nevaccinarea copiilor poate ajunge la 10.000 de zloţi, echivalentul a 2.400 de euro. Sancţiunea poate fi dată unei persoane chiar şi de cinci ori.

În Ucraina în ultimii cinci ani acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei a fost de doar 50%. Efectul? Ţara care se învecinează la nord cu România s-a transformat într-o adevarată zonă de risc.

La începutul anilor 90, în Republica Moldova a fost o epidemie de difterie. Și au fost sute de decese. Și erau sute de decese lunar pentru că nu mai vaccinau. Gândiți-vă că în Ucraina, chiar și anul trecut au fost două cazuri de poliomielită tocmai pentru că acoperirea vaccinală scăzuse sub 50%, iar la copii, care ar fi trebuit să beneficieze, sub 20%, a declarat Alexandru Rafila.

La nivel mondial, printre organizaţiile cele mai cunoscute care susţin campaniile de vaccinare sunt Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul de Control al Bolilor, Crucea Roşie Internaţională, Medici Fără Frontiere, UNICEF, Salvaţi Copiii, Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică şi Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, cea care acordă Premiul Nobel pentru medicină.

În prezent, în lume există 26 de boli infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare. În stadiul de cercetare sunt alte sute de proiecte pentru dezvoltarea de noi vaccinuri care ar putea salva milioane de vieţi.

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate