Sari la conținut
News Alert

Vaccinul inovator care luptă cu cancerul. Povestea româncei care a încercat terapia

Anamaria Crăciun are 27 de ani şi este din Oradea. În 2011, la puţin timp după ce s-a căsătorit, medicii i-au pus un diagnostic cumplit: tumoare malignă pe creier.

„A început să mă doară capul, să mă doară burta, să nu mai am pofta de mâncare, să nu mai am stabilitate, să am amețeli”, povestește Anamaria Crăciun.

Au urmat două operaţii şi trei ani de terapie la clinica de oncologie din Oradea. Tumoarea reapărea de fiecare dată, iar medicii nu-i mai dădeau prea multe şanse. La începutul lui 2014, Anamaria a strans 50.000 de euro din donații și a plecat în Germania pentru a încerca imunoterapia, un concept aproape necunoscut în România.

„Am fost și sunt uimit de ceea ce a făcut acest tratament pentru ea. Față de ceea ce ne spuneau doctorii, care nu îi dădeau șanse fără să apară recidiva la un an și jumătate, doi”, spune Adrian Crăciun, soțul pacientei.

Tratamentul începe cu recoltarea unor celule din sângele pacientului. În laborator, acestea sunt transformate în celule dendritice, aşa numitele celule-soldat, care odata ce intră în contact cu cele canceroase preiau particularităţi ale bolii. Odată ajunse înapoi în organism, le prezintă sistemului imunitar care începe să lupte cu maladia.

Celulele dendritice consumă celulele canceroase, le digerează, după care prezintă, la suprafaţa lor, proteine ale tumorii. Celulele de atac ale organismului intră în contact cu celulele dendritice, primesc semnalul „Acesta este inamicul” şi se răspândesc în corp pentru a distruge tumorile”, a precizat prof. dr. Thomas Nesselhut, specialist în imunoterapie şi tratamentul cancerului.

Întreaga terapie se bazează pe ideea că sistemul imunitar al omului poate distruge tumoarea.

Vaccinul cu celule dendritice nu este creat la scară industrială de producătorii de medicamente din cauza costurilor foarte mari. Numai laboratorul care poate produce tratamentul costă câteva milioane de euro.

Motivul principal este că vrem să garantăm că produsul nostru este sigur, este steril. Este un proces biologic, care poate cunoaşte modificări majore”, a spus Gonzalo Regalo, şeful laboratorului.

În Germania, terapia este folosită şi în cazul animalelor de companie bolnave de cancer.

„Diferenţa este că terapiile convenţionale slăbesc sistemul imunitar. Această terapie, la fel ca şi în cazul oamenilor, stimulează sistemul imunitar, astfel încât corpul să poată lupta împotriva cancerului”, a explicat dr.Thomas Grammel, medic veterinar.

Peste 5.000 de pacienţi din întreaga lume au folosit până acum terapia clincii din Duderstadt.

Pe aceeași temă