VARIANTE LA MINISTER. Taxe mai mari pentru sănătate sau servicii gratuite mai puține

Data publicării:
28022013 20m 20sanatate-52183

Numărul serviciilor medicale incluse în prezent în asigurările de sănătate ar putea fi redus. Cel puțin asta lasă de înțeles Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sănătate al premierului Victor Ponta, în condițiile în care nu se va găsi o variantă pentru a majora fondurile din sistem.

„Cerința de mulți ani de zile este ca ponderea din PIB să crească la 6% minim. Ca să decidem această creștere trebuie să decidem pe care componente: pe fondul de asigurări sau pe bugetul de stat. Dacă dorim să păstrăm un pachet de servicii așa de generos cum este cel de astăzi înseamnă că va trebui să creștem contribuția”, a spus Vasile Cepoi.

În România, contribuția lunară la sănătate este de 10,7%, în total, de la angajat și angajator. În Germania, în schimb, unde salariile sunt mult mai mari decât în România, contribuția angajat - angajator este de 14,5%. Iar cehii plătesc în fiecare lună 13,5% pentru sănătate.

Cum au reacționat pacienții

Pacienții sunt de acord cu mărirea contribuției, dar cu o condiție: să aibă parte și de servicii medicale de calitate.

„Este bine să plătim asigurarea la un nivel ceva mai mare pentru că altfel plătim din propriul buzunar mult mai mult. Noi, românii, suntem pe ultimul loc și la contribuție, suntem pe ultimul loc și la a beneficia de servicii de sănătate și medicamente”, a spus Vasile Barbu, președinte Asociația Pentru Protecția Pacientului.

În anul 2000, când au fost introduse asigurările de sănătate în România, contribuția lunară era de 14%, 7% angajatul și 7%, angajatorul. Între timp, nivelul contribuției a fost scăzut la 5,5% pentru angajat și 5,2% pentru angajator, dar numărul serviciilor medicale a rămas la fel, ceea ce a dus la acumularea de datorii în sistem.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri