Sari la conținut

„Veteranii depresiei”, povestea celor care au reușit să învingă boala secolului XXI

În anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de mortalitate. Iată povestea celor care au reuşit să învingă depresia şi vor acum să-i ajute şi pe alţii să treacă mai uşor peste această boală care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume.

În anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România, peste două milioane de oameni suferă de această afecţiune gravă. Cinty Ionescu, video designer şi VJ, a trecut recent printr-un episod depresiv, pe care l-a depăşit cu bine. „E un moment de recalculare a vieţii. Mi-am dat seama în primul rând ce şansă am că mi-e bine! Intervine o bucurie din asta a lucrurilor mărunte pe care înainte nu le mai vezi”, a spus Cinty Ionescu. Starea de tristețe permanentă este primul simptom al depresiei. În cazurile mai grave, boala are manifestări fizice şi poate influenţa viaţa pe toate planurile. „Dormeam foarte puţin, 2 - 3 ore şi nu puteam să mănânc, voiam să mănânc, eram conştientă, dar nu puteam. Eşti lipsit de vitalitate, nu mai ai resurse să funcţionezi, nu mai poţi să faci mai nimic”, a mai spus Cinty Ionescu.

Cinty şi-a dat seama că are nevoie de ajutor şi a apelat la un psihiatru. A învins boala, iar acum face parte din rândul „Veteranilor depresiei”, un proiect dedicat oamenilor care au curajul să împărtăşească drama pe care au trăit-o. Iniţiativa a venit din partea unor tineri dintr-o agenţie de comunicare după ce o colegă de-a lor a trecut prin depresie. „Am pornit în campania asta de la o metaforă: metafora războiului pentru că sunt multe asemănări între război şi depresie, am ales să-i vedem pe aceşti veterani ai depresiei ca pe nişte eroi curajoşi, victorioşi, valoroşi pentru societate la polul opus stigmei sociale care există şi care e legată de tulburările psihice”, a spus Ioana Gheorghiţă, directorul de strategie al unei agenţii de comunicare.

„E un proiect cu foarte mult optimism în el”, a spus Andreea Nemens, directorul executiv al unei agenţii de comunicare. „Mi se pare curajos că oameni care au trecut prin această boală au primit medicaţie, au primit asistenţă psihologică, vorbesc despre ceea ce li s-a întâmplat şi mai mult decât vorbesc, devin responsabili pentru ceilalţi!”, a spus Ileana Efrim, membru în Consiliul Director al PMFB, psihoterapeut. Veteranii depresiei au o misiune clară: să lupte pentru oamenii care au nevoie de ajutor. Câţiva voluntari din acest proiect au fost deja instruiţi în cadrul unui workshop de către specialişti să recunoască simptomele celor care trec prin depresie. Asta pentru că de cele mai multe ori, bolnavii nu ştiu că au o problemă, nu vor să o recunoască sau le este ruşine să meargă la psiholog. Poate fi vorba de oricine, de la rude, la colegi de serviciu sau prieteni.

„Ei au trecut printr-o depresie, ştiu simptomele, au trăit asta pe pielea lor, dar cred că e important ca un specialist să-i ajute să facă liantul între experienţa lor personală şi cum pot ajuta concret pe cineva din jurul lor care trece prin simptome similare”, a spus Andreea Nemens. Cel mai important lucru este ca oamenii să conştientizeze că au o problemă şi să ceară sprijin pentru a lupta şi a învinge boala. Stă în puterea fiecăruia să îşi schimbe propria poveste de viaţă. „Depresia poate să fie ca o coborâre în infern, pentru că nimeni nu vrea să sufere, nimeni nu vrea să fie bolnav, dar este o realitate, cura bolii depresive înseamnă a ieşi la lumină şi a-ţi recrea o nouă existenţă!”, a spus Ileana Efrim, psihoterapeut. „Simt că am învins! Trăiesc şi mă simt destul de bine, da, cred că am învins!”, a spus Cinty Ionescu.