Sari la conținut

Viitorii medici fac practică pe banii UE

Tot mai mulţi studenţi la medicină aleg să se specializeze în ginecologie, psihiatrie şi terapie intensivă. Aşa se face că avem acum de cinci ori mai mulţi specialişti în aceste domenii decât acum 12 ani. Tinerii încearcă să facă practică în domeniile lor.

Dorim să le inspirăm, în primul rând, faptul că este o meserie demnă şi că actul medical este un act care trebuie făcut cu demnitate”, spune Dana Tomescu, coordonator al programului de stagii de practică.

Statul român nu s-a gândit să finanţeze vreun program de practică. De aceea, cursurile sunt organizate din bani europeni şi din fondurile spitalelor.

Vă daţi seama că înseamnă un efort foarte mare din partea spitalului şi să derulezi un proiect cu 450 de studenţi în simultan”, afirmă Georgeta Sardescu, coordonator al programului de practică în neonatologie la Spitalul Sf. Pantelimon.

Mădălina Postelnicu şi Mioara Tănase sunt studente în anul II . Una se specializează în reanimare, cealaltă în ginecologie. Au asistat împreună la o naştere.

„Practic astăzi am intrat în sala de operaţii pentru prima oară, spre fericirea noastră”, povestește Mioara.

Amândouă vor să lucreze într-un spital de urgenţă. Locurile sunt însă limitate, fiindcă doar una din patru maternităţi este astfel cotată. În ciuda numărului mare de urgenţe, anul acesta Ministerul Sănătăţii nu face nicio investiţie în neonatologie. Iar studenţii se întreabă de ce.

Mi se pare că ar fi o afacere foarte proastă pentru statul român ca noi să plecăm. Şi consider că acest lucru ar trebui să îl observe şi să ne motiveze”, apreciază Mădălina Postelnicu.

În acest an, în Bucureşti au fost finanţate din bani europeni şapte programe de practică, cinci fiind dedicate ginecologiei şi terapiei intensive. Doar 10% dintre studenţi înscrişi într-un an universitar beneficiază de aceste programe.