Virozele cauzate de variaţiile de temperatură umplu cabinetele medicale

Data publicării:
spital asistente bolnav medici sursa foto digi24

Schimbările bruşte de temperatură din ultima perioadă au umplut cabinetele medicilor de familie. Numărul celor care ajung zilnic la doctor, cu febră şi dureri de gât, s-a dublat faţă de luna trecută. Numai în judeţul Dolj, într-o singură săptămână, s-au înregistrat peste 1200 de cazuri noi.

Şase din zece bolnavi care au venit în ultima lună la medicii de familie din Craiova sunt diagnosticaţi cu viroză respiratorie sau pneumonie. Cei mai afectaţi sunt copiii. Principala cauză: variaţiile de temperatură, mai exact frigul dimineţii, urmat de temperaturile ridicate de la prânz.

Pe lângă schimările bruşte de temperatură, medicii mai au o explicaţie: intrarea în colectivitate, în primul rând a copiilor de grădiniţă, şi apoi începerea şcolilor. „Odată intraţi în colectivitate, virusul se răspândeşte foarte rapid şi avem prezenţa la cabinet numai cu această patologie - viroză respiratorie acută”, explică dr. Iulian Uţă, medic de familie.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul este ceva mai mare - cu vreo 200 de cazuri peste. A fost un val de aer rece care ne-a luat puţin pe nepregătite”, arată şi dr. Narcisa Dinică, medic primar sănătate publică.

Şi la Buzău, numărul cazurilor s-a dublat faţă de luna precedentă. Cele mai multe, peste 1000, sunt înregistrate în rândul copiilor, în special al celor care frecventează colectivităţi.

Medicii au câteva sfaturi ca să evităm îmbolnăvirea: o alimentaţie corespunzătoare, cu proteine în cantitate mai mare, cu multe fructe şi legume - pentru că este perioada lor acum -, să se evite consumul de alcool, cafea, să nu se administreze medicaţie pentru afecţiunile acute de sezon „după ureche”, arată dr. Angela Mazdrag, medic de familie.

La apariţia primelor simptome, medicii recomandă controlul la cabinet.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri