Vizita la dentist, suportată integral. Casa de Sănătate nu va mai deconta serviciile stomatologice

Data publicării:
29032013-2013-04-15-12h11m24s212

Anul trecut, statul a cheltuit şase milioane de euro pentru aceste tratamente compensate, însă pacienţii spun că, oricum, cei mai mulţi plăteau integral serviciile. Iar asta, din cauză că banii alocaţi de CNAS abia acopereau câteva intervenţii lunare, pentru fiecare cabinet. Singura speranţă a pacienţilor ar fi ca ministerul să facă din nou rost de bani, la următoarea rectificare bugetară.

Fiecare cabinet primea, până în martie, o subvenţie medie lunară de câte o mie de lei. Suma oricum ar fi ajuns doar pentru patru plombe dentare, în condiţiile în care fiecărui medic dentist îi revin, în medie, câte 2500 de pacienţi. De reducere beneficiau copiii şi pensionarii. Cei mai mulţi pacienţi spun că oricum nu mizau pe subvenţia CNAS.

Anul trecut, dentiştii au primit aproape 6 milioane de euro pentru servicii medicale compensate. Acum, însă, plăţile sunt sistate. Casa naţională de asigurări spune că Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat niciun buget pentru dentişti. La rândul său, ministerul susţine că nu are bani. Aşa că toţi pacienţii trebuie să achite preţul întreg - iar costul mediu al unei intervenţii este de 300 de lei.

Anul trecut, 15.000 de pacienţi au beneficiat de subvenţii pentru servicii stomatologice doar în Bucureşti. Dentiştii susţin că, la nivel naţional, doi români din zece au probleme cu dinţii, fapt care ne poziţionează în vârful unui nedorit clasament european.

De anul viitor, Ministerul sănătăţii va investi totuşi bani în stomatologie, dar nu în subvenţii. Oficialii vor să lanseze o campanie care să-i determine pe români să meargă periodic la controale preventive.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri