Ziua internațională a sindromului Down. În România, circa 50.000 de copii au acest sindrom

Data publicării:
21032013 20down-55996

Astăzi este Ziua internațională a sindromului Down.

„Medical, sindromul este o modificare genetică. Modificarea duce la probleme de sănătate de natură cardiacă, endocrinologică, oftalmologică și întârziere pe plan cognitiv. Există teste pe timpul sarcinii, pentru depistarea sindromului, și imediat după naștere se fac anumite analize”, explică Iuliana Tutunaru, logoped, coordonator de program în cadrul unei asociații care se ocupă cu acești copii, UpDown.

„Ei se diferențiază fizic de ceilalți copiii, dar se poate ajunge la o normalitatea, care e dată și de capacitatea noastră de a-i primi în societate, de a-i ajuta să se integreze. Dacă se intervine timpuriu, cu terapii de recuperare, pot fi recuperați în bună măsură, calitatea vieții poate fi una bună. Terapiile se încep de la șase luni, prin kinetoterapie, prin terapie ocupațională, stimulare cognitivă, apoi de la 2 ani se intervine pe partea logopedică”, adaugă ea.

„Terapiile pot fi stopate la un moment dat. În viața de adolescent, persoana respectivă are nevoie de acceptarea societății, numai atunci va fi un om aproape normal”, subliniază Iuliana Tutunaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri