Tânărul care pregătește psihic oamenii să moară „plăcut”. Ce face un „doula”

Data actualizării: Data publicării:
toby doula
FOTO: BBC

Un tânăr de 25 de ani din Marea Britanie povestește cum a ajuns lucreze într-un domeniu în care are de-a face zilnic cu oamenii muribunzi. El își câștigă existența având grijă de oamenii bolnavi, dar și pregătindu-i psihologic să moară pe cei în stare terminală.

toby doula
FOTO: BBC

Există cu siguranță o stare care nu e deloc confortabilă în preajma ideii de moarte, care din experiența mea, nu ar trebui să existe”, spune Toby, care se pregătește să devină doula, potrivit BBC.

Un doula de moarte este o persoană care îi ajută pe ceilalți să moară într-un mod cât se poate de plăcut, să moară fericiți, și să nu fie nemulțumiți de destinul lor”, explică Toby.

Sunt destul de diferit față de alți oamenii care se pregătesc să devina doula, pentru că, la fel ca alte joburi care se bazează pe compasiune și empatie, în profesia aceasta, în general, lucrează femei”, spune tânărul.

Drumul lui Toby a început de când era mic când a fost nevoit să aibă grijă de fratele său, Owen.

Fratele meu s-a născut cu paralizie cerebrală, ceea ce înseamnă o dizabilitate severă, era într-un scaun cu rotile și nu putea vorbi. Așa că m-am concertat mereu pe cum puteam să-i îmbunătățesc calitatea vieții și cum aș putea sprijini oamenii în situații dificile”, spune Toby.

Până la sfârșitul vieții lui am reușit să ne apropiem destul de mult, să mergem în vacanțe și să petrecem mult timp împreună”, adaugă el.

Toby explică faptul că o mare parte din a deveni „doula” presupune crearea unei „relații cu moartea”, astfel încât persoana să se simtă confortabil să vorbească despre ce se întâmplă după moarte, despre spiritualitate, sau experiențele din viețile trecute.

Putem ajuta oamenii cu planurile de înmormântare, să-și pregătească testamentul, sau să ia orice decizie legată de viitorul lor tratament, donare de organe, etc”, spune tânărul, care lucrează și ca îngrijitor în cazul celor cu disabilități.

Eu cred că oamenilor nu ar trebui să le fie frică de moarte deloc. Cred că ea trebuie acceptată și apreciată și cred că moartea are ceva blând și cald dacă alegem să nu ne împotrivim”, explică Toby.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri