Sari la conținut

12,6 milioane de dolari pentru un portret al lui Mao realizat de Andy Warhol

Un portret al primului preşedinte al Republicii Populare Chineze, Mao Zedong, realizat de Andy Warhol, a fost vândut cu 12,6 milioane de dolari (comisioane şi taxe incluse), duminică, la o licitaţie din Hong Kong, preţul final de vânzare încadrându-se în intervalul estimat de casa Sotheby's (11,5 milioane - 15,4 milioane de dolari), informează agenția Reuters, preluată de News.ro.

mao crop portret warhol

Tabloul semnat de Andy Warhol a fost câştigat la licitaţie de un colecţionar din Asia.

Anterior, în 2014, portretul a fost vândut unui cumpărător anonim, la Londra, cu preţul de 9,4 milioane de dolari.

Andy Warhol a început să lucreze la seria de portrete ale lui Mao Zedong în anul 1972, când legăturile dintre China şi Statele Unite ale Americii au început să se dezgheţe, după vizita istorică a preşedintelui american Richard Nixon la Beijing.

Fotografia pe care Andy Warhol a folosit-o pentru portret apare în ”Little Red Book”, un volum cu citate ale lui Mao Zedong, un simbol al comunismului chinez şi o lucrare de propagandă. Peste un milliard de exemplare ale volumului ar fi fost publicate, făcând cartea să devină una dintre cele mai vândute din toate timpurile. În perioada în care Mao Zedong se afla la putere era obligatoriu pentru cetăţenii chinezi să aibă un exemplar al cărţii asupra lor.

Seria de portrete ale lui Mao Zedong realizate de Andy Warhol conţine aproximativ 200 de imagini în versiuni şi dimensiuni similare şi a urmat unor lucrări asemănătoare ale artistului, dedicate unor celebrităţi precum Elvis Presley şi Marilyn Monroe, în anii 1960.

Mao Zedong a fost un lider politic deopotrivă venerat şi temut, fiind de aceea un subiect surprinzător pentru contrastele de culoare îndrăzneţe specifice curentului artistic pop-art.

Preview Of The Gunter Sachs Collection At Sothebys

FOTO: Gulliver/GettyImages

Seria de portrete rămâne o problemă sensibilă în China. Într-o expoziţie dedicată lucrărilor lui Andy Warhol ce a fost organizată în anul 2013 în China, portretele lui Mao Zedong nu au fost incluse. La acea vreme, în China avea loc o dispută în privinţa portretelor, care ar fi demonstrat fie respect, fie batjocură la adresa fostului lider politic.

Totuşi, investitorii chinezi cumpără din ce în ce mai multe lucrări de artă occidentale, ei reprezentând până la o cincime din totalul cumpărătorilor de artă din lume.

Andy Warhol (6 august 1928 - 22 februarie 1987) a fost grafician, fotograf, pictor şi realizator de filme american, personalitate a curentului artistic pop-art. Operele sale se vând la licitaţiile de artă cu sume exorbitante. Artistul a adus o abordare revoluţionară tuturor genurilor de artă pe care le-a atins - pictură, sculptură, fotografie, muzică, film, modă, literatură.

În 1960, a fondat celebra „Fabrică” (Factory), adunând în jurul său diverşi artişti şi prieteni precum Mick Jagger, Liza Minelli, John Lennon, David Bowie, Diana Ross, Brigitte Bardot şi Michael Jackson.

Unele dintre cele mai faimoase lucrări ale sale sunt „Cutii de supă Campbell„ (”Campbells Soup Cands”), „Sticle de Coca-Cola” (”Coke Bottles”) şi portrete ale unor celebrităţi precum Mick Jagger, Marilyn Monroe şi Elvis Presley.