Sari la conținut

Ce caută un sensei în sala de salsa

Există oare vreo legătură între arte marţiale şi salsa? Un fost campion mondial la karate dovedește acest lucru. Timp de 22 de ani a apărut de zeci de ori pe podiumuri europene. Acum se pregăteşte pentru campionatul mondial de la toamnă la care s-a calificat alături de cursantul cel mai preţios: fiica lui. Între timp, senseiul nu abandonează cursurile de dans, pe care le-a început de câteva luni. Are ambiţii mari: vrea să devină instructor de salsa. 

Oliwer Dobre a intrat în lumea artelor marţiale când avea 17 ani. La 45 de ani este considerat de regulamente suficient de în vârstă, încât să se retragă. Nici gând! L-am găsit în sala de antrenament. Se pregăteşte pentru mondiale.

„Pregătirea mentală şi asta emoţională nu ţi-o dă nimic altceva decât o participare la campionat. Cine o subjugă primul pe suprafaţă poate să câştige”, explică Oliwer Dobre, cimpion mondial la karate tradițional. 

Are peste o sută de reuşite în palmares, dar nu pentru titluri se antrenează maestrul.

„Facem karate nu pentru competiţie, facem karate pentru viaţă. De aia se spune Karate-ul este o ştiinţă, o artă, un stil de viaţă”, explică Oliwer Dobre.

Un stil de viaţă pe care i l-a transmis şi fiicei lui. Are 12 ani şi face deja karate de 9 ani.

„Am venit pentru că mă plictiseam acasă şi aşa a început. Am stat în sală. M-am uitat şi am început să fac”, spune Iris Dobre. Și pare simplu.

Iris se pregăteşte acum pentru prima ei competiţie mondială, la care participă şi tatăl ei - o premieră în lumea artelor marţiale.

„Eu nu am fost un copil talentat, în schimb am fost muncitor şi asta am vrut să fac. Pot să spun că sunt un tip mediocru. Iris are o voinţă de zece ori mai mare ca a mea.  Lucruri pe care eu nu le-am făcut singur până la 38 de ani ea le face acum”, spune tatăl despre fiică.

Cu antrenamentul în joacă. Aşa a convins-o pe Iris să vină în sală. Metodele lui Oliwer au fost inspiraţie pentru o cercetare despre inteligenţa emoţională a doi colegi de la karate - un sociolog şi un filolog: Ştefan Stanciugelu și Valeriu Sofronie .

„El nu concurează la vârsta lui. Se luptă cu cei tineri de 20 şi ceva de ani, cu cei mai puternici. Are 15 - 20 de ani în faţa lor. Deci din punctul nostru de vedere, asta e dovada de netăgăduit că nu e vorba de vârstă sau de sex în karate. E vorba de forţa aceea mentală care dirijează corpul şi mişcările sale”, explică Valeriu Sofronie.

„În afară de faptul că e unul dintre cei mai simpatici sensei şi luptători din federaţie”, adaugă Ștefan Stanciugelu.

„Metoda lui de antrenament este total inovatoare”, subliniază Valeriu Sofronie.

Oliwer Dobre nu se lasă rugat prea mult când i se cere o demonstraţie.

Dar de la sala de arte marţiale, am plecat la cea de dans. De două ori pe săptămână, maestrul renunţă la kimono. Îşi pune în schimb pantofii de învăţăcel. De salsa.

 

„E foarte curios şi foarte ambiţios. Faptul că a făcut sport de mic se vede şi tot timpul întreabă: acolo cum se face? rămâne peste program... ”, dezvăluie Adriana Gigoi, instructoarea de salsa.

„Muzica, dansul, mişcările mă ajută în cele de arte marţiale, cum am spus, să simt partenerul”, spune Oliwer.

Visul lui este să devină şi instructor de salsa.

 

„Senseiul dansator profesor karatist, ceea ce e foarte tare”, comentează Andrei Enache, instructor de salsa.

„Şi noi aşteptăm să-şi îndeplinească visul lui. Poate o să fim noi elevii lui, cine ştie?”, spune Adriana Gigoi.

Aşa că senseiul exersează pedagogia în dans încă de pe acum.

„Să nu vă panicaţi, să nu fiţi agitaţi şi să respiraţi foarte foarte grav”, sunt sfaturile instructorului de salsa către elevii săi.

„Atenţie! Și la karate e vorba de respiraţie, trebuie să se ţină cont de ea. Aerul nu stă sus în piept. E jos în abdomen, ca să pot să mă mişc rapid în faţa adversarului”, intervine sensei Oliwer.

„Foarte interesant asta”, spune Andrei Enache.

„Numai că acum nu e adversar, e partener”, adaugă Adriana.

„Acum e parteneră”, o corectează Oliwer.

Și toată lumea râde.