Sari la conținut

Cinci cărți recomandate de Bill Gates pentru vacanța de vară

 

Foto: Gulliver/Getty Images

De asemenea, miliardarul explică fiecare alegere în parte și îi încurajează pe toți cititorii să înveţe lucruri noi, să-şi dezvolte gândirea şi să nu înceteze să fie curioși, scrie TIME.

"Seveneves" - de Neal Stephenson

Acesta este un roman apocaliptic ştiinţifico-fantastic, însă nu este în întregime fantezie. "Probabil că îți vei pierde răbdarea cu atâtea informaţii despre zborul în spaţiul cosmic care arată că autorul şi-a făcut foarte bine cercetarea, însă mie mi-au plăcut detaliile tehnice", scrie Bill Gates.

"How Not to be Wrong" - de Jordan Ellenberg

Poate că nu este lectura perfectă pentru plajă, însă cu siguranță este o carte care merită citită. "Ideea acestei cărţi este că, aşa cum explică autorul, să studiezi matematica e ca şi cum ai fi, în același timp, înconjurat de foc şi rațiune, și ne confruntăm cu situații în care trebuie să folosim matematica tot timpul,” explică Gates.

"The Vital Question" - de Nick Lane

Unde a apărut viaţa pe Terra? Pentru a răspunde la această întrebare, autorul sugerează să urmărim fluctuațiile de energie. "Chiar dacă detaliile descoperite de Nick Lane se vor dovedi a fi greșite, cred că această idee de a ne concentra asupra energiei ne va fi de mare ajutor pentru a înțelege de unde venim,” spune Gates.

"The Power to Compete" - de Ryoichi Mikitani și Hiroshi Mikitani

Această carte cuprinde o serie de dialoguri între economistul Ryoichi, care a murit în 2013, şi fiul său, Hiroshi, fondatorul companiei IT, Rakuten. Aceștia analizează motivele pentru care companiile japoneze sunt depășite de competitorii din China şi Coreea de Nord. "Chiar dacă nu sunt de acord cu toate ideile lui Hiroshi, cred că are multe idei bune", este de părere Gates.

"Sapiens: A Brief History of Humankind" - de Noah Yuval Harari

Harari acoperă întreaga istorie a umanităţii, tratând subiecte precum inteligenţa artificială şi ingineria genetică. "Şi eu şi Melinda am citit cartea şi a provocat discuţii aprinse între noi," povestește Gates.