Cum a ajuns o vază chinezească „obișnuită”, evaluată la 2.000 de euro, să se vândă cu aproape 8 milioane de euro

Data publicării:
vaza
Cum a ajuns o vază chinezească „obișnuită”, evaluată la 2.000 de euro, să se vândă cu aproape 8 milioane de euro. Foto: Maison Osenat

O vază chinezească „obișnuită” scoasă la licitație în Franța și evaluată la 2.000 de euro s-a vândut cu aproape 8 milioane de euro după un război feroce de licitații între cumpărători convinși că este un artefact rar din secolul al XVIII-lea, scrie The Guardian.

La licitația de la Fontainebleau, lângă Paris, ofertele a aproximativ 30 de cumpărători, în principal chinezi, i-au uimit pe cei prezenți. Vaza a fost vândută cu 7,7 milioane de euro – de aproape 4.000 de ori valoarea estimată. Cu taxele vânzătorului, prețul final de achiziție a fost de 9,12 milioane euro.

Porțelanul în stil Tianqiuping a fost scos la licitație de o femeie care locuiește în Franța și căreia i-a fost lăsat de răposata ei mamă. Vânzătoarea nu văzuse vaza de 54 cm înălțime, dar a aranjat ca aceasta să fie luată din casa mamei ei din Bretania la Paris pentru a fi vândută de licitatorii Osenat.

Ea i-a spus expertului casei de licitații că vaza a aparținut inițial bunicii ei, o colecționară.

Jean-Pierre Osenat de la licitatori a spus că este o „poveste nebună”. „Vânzătorul locuiește departe și nici măcar nu a văzut vaza. Ea a moștenit-o de la mama ei, care la rândul ei a moștenit-o de la mama ei, care a fost o mare colecționară din Paris în secolul trecut”, a spus Osenat.

Tianqiuping înseamnă „sferă cerească” și denotă forma vazei, care este din porțelan albastru cu alb, acoperit cu email și decorat cu dragoni și nori. Casa de licitații a spus că datează din secolul al XX-lea și a descris-o ca fiind „destul de obișnuită”. Dacă ar fi fost cu 200 de ani mai veche, ar fi fost extrem de rară, a spus expertul lor.

Cédric Laborde, director la Osenat, a declarat: „Din momentul publicării catalogului, am văzut că a existat un interes enorm, din ce în ce mai mulți chinezi care vin să vadă vaza. Expertul nostru încă crede că vaza nu este veche.

„Chinezii sunt pasionați de istoria lor și mândri să pună stăpânirepe ea,” a spus Laborde, care a adăugat că bărbatul care a cumpărat vaza este chinez și crede că aceasta va fi expusă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri