Sari la conținut

Dan Brown: Dumnezeu va fi înlocuit de o nouă formă de conștiință colectivă

Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu și ar putea, cu ajutorul inteligenței artificiale, să dezvolte o nouă formă de conștiință colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei, a declarat scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare "Codul lui Da Vinci", reansmite Agerpres.

Frankfurt Book Fair 2017 - Day 3

Foto: Gulliver/GettyImages

Romancierul american a făcut aceste declarații la Târgul de Carte de la Frankfurt unde își promovează noul său roman, "Origin", cel de-al cincilea volum dedicat unui profesor de la Harvard, expertul în simbolistică Robert Langdon, protagonistul din "Codul lui Da Vinci", o carte care a pus sub semnul întrebării istoria creștinismului.

Romanul "Origin" s-a inspirat din întrebarea „Va supraviețui Dumnezeu științei?”, spune Dan Brown, adăugând că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în istoria omenirii.

„Suntem oare atât de naivi astăzi încât să credem că zeii din prezent vor supraviețui și vor mai fi adulați peste o sută de ani?”, a declarat Dan Brown, în vârstă de 53 de ani, în timpul conferinței sale de presă de la Frankfurt, la care au fost prezenți numeroși admiratori ai scriitorului american.

„Din punct de vedere istoric, niciun zeu nu a supraviețuit științei, zeii evoluează”, a adăugat Dan Brown.

Cu o acțiune plasată în Spania, romanul "Origin" debutează cu momentul în care profesorul Langdon ajunge la Muzeul Guggenheim din Bilbao pentru a asista la un anunț public făcut de un miliardar futurist și singuratic, care promite că va „schimba fața științei pentru totdeauna”.

Evenimentele iau foarte repede o întorsătură neașteptată, oferindu-i profesorului Langdon ocazia de a vizita situri istorice din Spania.

Dan Brown, ale cărui romane s-au vândut în peste 200 de milioane de copii pe plan mondial și au fost traduse în 56 de limbi, a dezvăluit că nu a mai citit o carte de peste cinci ani. El a realizat o documentare aprofundată și a petrecut mult timp discutând cu experți în futurologie pentru a scrie romanul "Origin".

Scriitorul american recunoaște că părerile sale ar putea să nu fie bine primite de clerici, însă a lansat un îndemn public la armonie între marile religii ale lumii și aceia care nu sunt adepții niciunei credințe religioase.

„Creștinismul, iudaismul și islamul împart cu toatele o Evanghelie, în mare, și este important ca noi toți să înțelegem acest lucru. Religiile noastre sunt mult mai asemănătoare decât sunt diferite”, a adăugat el. 

Vorbind despre viitor, Dan Brown consideră că modificările tehnologice și dezvoltarea inteligenței artificiale vor transforma conceptul actual al divinității.

„Vom începe să ne găsim experiențele spirituale prin intermediul interconexiunilor noastre cu ceilalți”, a declarat Dan Brown, care prevede o emergență a unei „anumite forme de conștiință globală pe care o vom percepe și care va deveni divinitatea noastră”.

„Nevoia noastră de acel zeu exterior, care stă acolo sus și care ne judecă... se va diminua și, în cele din urmă, va dispărea”, a mai spus romancierul american.

Scriitorul american a fost aspru criticat de Vatican după publicarea cărții "Codul lui Da Vinci" în 2003. Romancierul american s-a apărat spunând că nu are nimic împotriva religiei și că dorește pur și simplu să „lanseze un dialog”.

„Cred că religia a făcut mult bine în lume. Cred, de asemenea, că lumea s-a schimbat atât de mult, încât religia nu mai reprezintă o nevoie”, a adăugat romancierul, care l-a lăudat pe papa Francisc pentru eforturile pe care le depune pentru a moderniza Biserica Catolică.

„Cred că Biserica trebuie să evolueze, altfel va dispărea”, a explicat scriitorul american.

În noul lui roman, Dan Brown abordează și probleme actuale, precum fenomenul "știrilor false" ("fake news"): „Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne întrebăm de ce credem, în ce credem, să examinăm sursele noastre de informare și să dăm dovadă de perspicacitate”.

 

Pe aceeași temă