Edith Piaf de Humulești. Fata care face cunoscută lumii muzica interbelică a Bucureștiului

Data actualizării: Data publicării:
oana chitu

O fată din satul lui Ion Creangă a ajuns la Berlin şi a devenit cunoscută în toată Europa! Oana Cătălina Chiţu este una dintre cele mai apreciate artiste de muzică interbelică. Deşi trăieşte în Germania de o viaţă, artista promovează muzica veche românească peste tot pe unde merge, pentru că îşi poartă ţara în inimă. Povestea ei o află mai jos, din emisiunea „Bonton”.

Oana Cătălina Chiţu este un nume mai puţin cunoscut în ţara noastră, dar aplaudat în toată Europa. Este artista care a dus tangourile şi muzica interbelică bucureşteană în lume. Locuieşte la Berlin din anii 90, acolo unde a plecat pentru o scurtă vizită şi nu s-a mai întors.

„Nu am plecat cu gând să rămân neapărat undeva, s-a ivit o oportunitate, aş zice, şi prima staţiune a fost Berlinul, îmi doream foarte mult să cunosc toată lumea, iar în Berlin am găsit, de fapt, toată lumea. Berlinul e foarte multicultural şi m-a captat din prima perioadă deja”, povestește Oana Cătălina Chițu.

Oana Chiţu a unit Berlinul şi Bucureştiul prin muzica sa şi a creat astfel o „poveste eternă". De curând a susţinut un concert cu acest nume în țară, un moment pe care îl aştepta de mult timp.

„România se schimbă, pentru mine, de fiecare dată când vin în ţară, apar unele schimbări pe care uneori nu le înţeleg, pe unele le înţeleg, de unele mă bucur, de altele nu. Uneori mă întristează schimbările care se petrec, alteori mă gândesc wow, ce frumos că se întâmplă şi astfel de lucruri în România!”, mărturisește Oana Cătălina Chițu.

Reporter: Dar v-aţi întrebat vreodată cum ar fi fost viaţa dumneavoastră dacă n-aţi fi plecat?

„De multe ori. De foarte multe ori şi nu mi-o pot imagina prea în roz. În Berlin am fost primită foarte frumos şi de fapt duc o viaţă normală şi chiar mă întristează puţin acest fenomen... când ajungi să duci o viaţă normală şi, totuşi, când vii în România să ţi se pară că viaţa aceea normală pe care o duci e anormală, pentru că e, de fapt, normală”, spune Oana Cătălina Chițu.

Are muzica şi veselia-n sânge, însă cariera artistică nu a fost prima sa opţiune atunci când s-a mutat la Berlin. Părinţii s-au opus pasiunii sale, astfel că în Germania a studat cultura africană.

„Visam să plec în Africa, să lucrez acolo în proiecte de ajutorare, până când mi-am dat seama că, de fapt, ceea ce vreau eu să fac e să cânt. Şi nu vreau să fac nimic altceva”, a declarat Oana Cătălina Chițu în interviul pentru „Bonton”.

Tot ce a urmat apoi a fost firesc. L-a cunoscut pe Dejan Jovanovic, un mare acordeonist sârb, care i-a devenit partener pe scenă şi în viaţa privată.

„Eu cred că nu se poate face o diferenţă între viaţa pe scenă şi viaţa privată. Dintr-o parte se prelinge în cealaltă parte şi ambele se inspiră una din alta.
Şi este foarte greu să rămâi la tine, să-ţi fii credincios ţie. Pentru că atunci când reuşeşti să-ţi fii credincios, reuşeşti şi să faci ceea ce simţi. Pentru mine este un moment în care lumile se unesc şi vin toate împreună. La mine a durat totul foarte mult, eu vin din Serbia şi iubesc muzica balcanică şi muzica sârbească şi am înţeles că cele două culturi, cea română şi cea sârbească, sunt foarte asemănătoare”, spune Dejan Jovanovic.

„La un moment dat am reuşit să realizăm proiectul meu de suflet cu cântece din Bucureştiul interbelic şi atunci i-am adunat pe toţi laolaltă şi chiar aveam impresia că am un mic Bucureşti interbelic în grupul meu, care se potrivea perfect pentru muzica pe care o cântam”, adaugă Oana Cătălina Chițu.

Oana Cătălina Chiţu este astăzi o prezenţă nelipsită de pe scenele berlineze, dar susţine concerte şi în Singapore, Lituania, Austria, Polonia, Suedia sau Rusia. Repertoriul său este alcătuit, pe lângă tangouri şi muzică interbelică, şi din cântecele Mariei Tănase, pe care a îndrăgit-o încă din copilărie, datorită mamei sale.

„Ea a fost, de fapt, cea care mi-a vorbit despre Maria Tănase şi de la ea am auzit. M-a făcut foarte curioasă, a fost la un concert de-al Mariei Tănase şi mi-a povestit despre ea şi era foarte ciudat pentru mine ce auzeam din poveştile lor, pentru că nu se potrivea nimic cu ceea ce învăţam la şcoală, deci erau lumi paralele. Mi-ar fi plăcut foarte mult să cunosc lumea aceea pe care ei au cunoscut-o înainte de venirea comuniştilor. Nu mi-am propus un ţel anume. Facem ceea ce facem, pentru că asta simţim. Şi mă bucur foarte mult când reuşim să transmitem această emoţie şi mai ales când românii vin şi ne spun că au fost atinşi, e frumos”, arată Oana Cătălina Chițu.

La concertul din România, Oana a venit însoţită şi de cei doi copii, care deşi trăiesc la Berlin şi au un tată de origine sârbă, vorbesc limba româna foarte bine.

- Eu sunt Gregor, am 12 ani şi am venit că mama mea cântă aici.
- Eu sunt Catinca, am 8 ani şi... (completează Gregor) Şi ai venit că mama ta cântă aici. Mie îmi place că aici sunt aşa de multe case şi ai o casă când vii aici, că la Berlin sunt numai blocuri şi îmi place că aici e zăpadă.
- Mie îmi place totul.

„Cel mai important cadou, pe lângă dragostea mea, pe care le-o dăruiesc, a fost să le dăruiesc şi limba română. M-am gândit că trebuie s-o înveţe. Eu vin din România, deci şi ei au rădăcini de acolo şi este o limbă pe care o înveţi acasă sau ţi-o dăruieşte un părinte. E foarte greu s-o înveţi în altă parte şi am ţinut morţiş să le-o fac cadou”, explică Oana Cătălina Chițu.

Şi prietena din liceu a Oanei a fost prezentă la concertul de la Bucureşti. Îşi aminteşte încă perioada anilor de școală.

„Totdeauna o asemănam cu Smărăndiţa popii, subţire, înaltă şi totdeauna pusă pe şotii, pe glume, cânta extraordinar, la toate petrecerile noastre de liceu ea era vedeta, când plecam de Crăciun să colindăm profesorii, la fel, ea conducea toată echipa de cântăreţi şi de atunci se manifestase în felul acesta. Vocea era deosebită, dar nu mă puteam gândi la o ascensiune aşa deosebită, m-am bucurat pentru ea foarte mult când a început să cânte şi să cânte prin toate ţările Europei şi să fie foarte cunoscută, apreciată şi iubită şi întotdeauna mi-a părut rău că în România nu se putea organiza un concert unde să vină şi să cânte cu atâtea pasiune, pentru că-i atâta pasiune în cântecele ei, veţi vedea, deosebită. Humuleştiul pentru ea e seva, e viaţa, se bucură când se întâmplă lucruri frumoase în ţară, se întristează, deci ea este româncă până-n vârful degetelor, nu se poate schimba asta„, povestește Cristina Mihaela Miron, prietena Oanei.

Oana Cătălina Chiţu face parte din categoria oamenilor care fac cinste României în lume. Poartă cu ea, peste tot, cu mândrie și pasiune, valorile şi tradiţiile româneşti.

„Pentru mine cel mai important în viaţă e iubirea, e bunătatea. Dacă eşti bun şi iubeşti sau dacă eşti bun şi eşti bun, de fapt cred că e o combinaţie între amândouă, eu nu cred că există un om bun care să nu iubească şi invers. Şi la fel de important este să nu renunţi niciodată la visul tău, pentru că eu când mă gândeam că vreau să cânt şi nu vedeam de fapt nicio portiţă cum aş putea să fac şi cum aş putea să ajung acolo unde am ajuns astăzi, totuşi rămâneam credincioasă visului şi eu cred în energia divină şi cred că noi ajungem acolo unde ne dorim foarte mult să ajungem, esenţialul este să nu renunţăm”, spune Oana Cătălina Chițu.

Urmăriți emisiunea „Bonton” în fiecare duminică, de la ora 17:30, la Digi24. Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri