Intarsia, un meșteșug aproape de dispariție. Unul dintre ultimii intarsieri din România se află în Bihor

Data actualizării: Data publicării:
intarsia

O tehnică specială de decorare a lemnului, veche de peste 4000 de ani, este pe cale de dispariție în România. Vorbim despre arta intarsiei, care nu mai are viitor din cauza lipsei școlilor profesionale și a interesului tinerilor. În Bihor locuiește unul dintre ultimii tâmplari din țară, care mai practică acest meșteșug. Cu ajutorul unor furniruri de abanos, nuc sau fag, Vasile Lobonțiu reușeste să creeze portrete personalizate și reproduceri de excepție.

Vasile Lobonțiu realizează lucrări prin tehnica intarsiei încă din 1980. A învățat acest meșteșug pe vremea când lucra la o fabrică de mobilă din Bihor, ca tâmplar. De atunci lucrează constat pentru a-și perfecționa tehnica.

„Un secret al acestei lucrări este că lumina becului nu are voie să treacă printre tăieturi și atunci trebuie să fiu foarte atent cum tai și să îmbini în așa fel încât să nu treacă lumina becului printre tăieturi. Atunci e perfectă lucrarea", dezvăluie meşterul.

„Tehnica presupune o mare finețe, o mare măiestrie, desigur că contează foarte mult modul de lucru, mai ales dacă se face manual, în ziua de azi sunt și fabrici care folosesc intarsia pentru crearea mobilierului, unde nu se mai folosește cuțitașul", spune Anca Popescu, consiler arte vizuale.

Prima etapă a realizării unui portret cu intarsii este reprezentată de alegerea temei și executarea desenului. Acesta va fi copiat apoi pe placa de furnir.

„Asta este faza, introducerea în placa de bază a culorilor până la cea mai deschisă nuanță, albul, care este furnirul de paltin", a detaliat Vasile Lobonțiu, intarsier.

După ce prima bucată a fost tăiată, procedura este repetată până la realizarea lucrării. La final, portretul este șlefuit și lăcuit.

„Introducem dedesubt placa a cărei culoare va fi următoarea și o notăm cu vârful cuțitului cu mare atenție, practic desenăm cu vârful cuțitului conturul interior al plăcii de bază", explică meşterul.

Din cauza complexitații acestei tehnici, dar și pentru că școlile profesionale nu oferă cursuri de tâmplarie, meșteșugul intarsiei se stinge.

„Această artă dispare pentru că nu mai sunt comenzi la fabricile de mobilă, pentru că este foarte pretențioasă ca lucrare și nu mai sunt tineri care să fie de acord să învețe așa ceva și nu mai sunt școli unde să învețe", consideră Vasile Lobonţiu.

Realizarea unui portret prin tehnica intarsiei poate fi costisitoare. Furnirurile necesare pot fi găsite doar în cadrul fabricilor de mobilă, iar prețul unei fâșii de abanos poate ajunge și la 300 de euro.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri