Sari la conținut

Actrița Tatiana Iekel a încetat din viață

Teatrul Mic anunță cu regret decesul actriței Tatiana Iekel. A fost actriță a Teatrului Mic din București o viață întreagă și lasă în urmă amintirea unor roluri memorabile, deopotrivă în teatru și film, dar și imaginea unui om frumos și discret până în ultima zi a vieții sale, se arată într-un comunicat.

Tatiana Iekel a interpretat-o pe Evelina în filmul „Sieranevada” (2016), regizat de Cristi Puiu, rol pentru care a primit o nominalizare în acest an la Premiile Gopo la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar”.

Născută la Iași, pe 10 octombrie 1932, Tatiana este repartizată la Teatrul Mic imediat cum termină Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. Aici a jucat fără întrerupere, cu mare dragoste și un talent inegalabil, până la vârsta pensionării.

„Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârșit ... Teatrul Mic” - mărturisea Tatiana Iekel în volumul Teatrul Mic. 50 de ani.

Zboară cocorii de Victor Rozov (1958), în regia lui Mihai Raicu, este primul spectacol în care a fost distribuită într-un rol principal (Veronica Bogdanova). Aici a jucat alături de nume precum Iurie Darie și Ion Gheorghiu. Are un succes de neuitat și participă în delegația Rusiei la Cannes, care promova filmul omonim, cu Tatiana Samoilova în rolul principal.

Pe scena Teatrului Mic și Foarte Mic a jucat în peste 70 de roluri, pline de substanță și apreciate foarte mult de publicul românesc. Ultimul personaj în chipul căruia a fost distribuită pe scena Teatrului Mic, Evelyn Thomas, a fost în spectacolul Cum gândește Amy, regizat de Cătălina Buzoianu (2005).

Teatrul Mic este alături de familia îndurerată și va păstra vie amintirea unei actrițe, dar mai ales a unui om care nu poate fi uitat, se arată în comunicatul instituției.

Tatiana Iekel a fost căsătorită cu Florin Piersic între anii 1962 - 1974 şi este mama actorului şi regizorului Florin Piersic Jr.