Sari la conținut

Pelicule inedite în cursa pentru trofeul TIFF

Pelicula a fost filmată integral în Vanuatu, pe insula care dă și numele filmului. Actorii sunt chiar aborigenii insulei. Echipa de filmare a petrecut șapte luni pe insula din Oceanul Pacific.

Bentley Dean, regizor: „Este o colaborare cu un grup de oameni care trăiește încă foarte tradițional. Vânează cu arcuri și săgeți, poartă și pânze pictate și nu văzuseră niciodată un film până când am început să filmăm cu ei. Am ajuns acolo fără o idee.”

Din cele 12 filme care luptă pentru Trofeul Transilvania, nouă dintre ele sunt debuturi în lungmetraj. "Fado" este primul pas în cinematografie pentru un tânăr regizor german care a decis să filmeze cu un buget de doar 100.000 de euro la 2.000 de kilometri de casă.

Jonas Rothlaender, regizor: „Este o poveste tragică de dragoste. Este despre un bărbat care călătorește la Lisabona pentru a încerca să își recucerească fosta iubită. Am avut foarte puțini bani și am filmat în Lisabona, Portugalia și eram o echipă din Germania.”

Singurul film românesc din competiția TIFF 2016, Câini, este debutul regizorului Bogdan Mirică. A fost proiectat la Cannes. Urmează şi la Cluj-Napoca, în premieră naţională.

Dintre filmele din competiție mă tentează să mă duc la Câini, filmul românesc din competiție.”

Mii de spectatori au umplut deja sălile de cinema la Cluj-Napoca.

Trădarea de la Munchen un film făcut de cehi a fost foarte interesant. Cum au vrut ei să facă un film și a murit un actor francez. E foarte interesant făcut.”

Din zeciile de filme înscrise, cele 12 care intră în competiție sunt alese pe sprânceană de directorul artistic al festivalului.

Mihai Chirilov, director artistic Festivalul Internațional de Film Transilvania: „Mă interesează filmele care vin de unde vin și vin taman aici adică am o dragoste la prima vedere cu ele.”

Competița este deschisă pentru regizorii tineri aflați la primul ori al doilea film, iar premiul va fi oferit de actrița Sophia Loren în cadrul galei de închidere a festivalului.