Video Scandalul „cactusului” de 11 milioane de euro

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
cactusul unirii
Varianta finală a Monumentului Marii Uniri, proiect al sculptorului Ioan Bolborea Foto: captură TV

Primăria Capitalei nu mai vrea monumentul Marii Uniri, pentru care ar trebui să plătească aproape 11 milioane de euro. Administrația Monumentelor îl acuză pe sculptorul Ioan Bolborea că a făcut o lucrare total diferită decât cea prezentată și avizată de instituție în anul 2007. Artistul își caută dreptatea în tribunal, cere urgent 6 milioane de lei pentru un sfert de machetă pe care deja a realizat-o și anunță că dacă Administrația Monumentelor îi refuză plata, va solicita în instanță blocarea conturilor instituției.

Cu 13 ani în urmă, Administrația Monumentelor a organizat concurs pentru alegerea unui model de monument dedicat Marii Uniri, care să poată fi amplasat în București chiar în anul Centenarului. Comisia instituției a ales proiectul propus de Ioan Bolborea: o lucrare plată, în formă de disc orizontal. I-a plătit artistului 98.169 de lei pentru machetă și s-a angajat să achite drepturile patrimoniale și alte drepturi conexe drepturilor de autor.

O nouă idee: un „cactus” cât un bloc cu patru etaje

În 2009, sculptorul a anunțat instituția Primăriei Capitalei că face altă lucrare, pe verticală, de 18 metri înălțime și 23 de metri diametru, sub formă de semisferă, din sticlă transparentă și bronz. Presa a numit-o „cactusul”, pentru că aduce cu unul.

Intervievat de Digi24 în februarie, artistul și-a motivat schimbarea: „Mi-a venit ideea ca această mulțime s-o ridic pe verticală. Și din acest moment, ridicând pe verticală, am ajuns la această compoziție. Care a urmat și pe care am modificat-o și pe care am adus-o la faza actuală. AMPT-ul în 2009 a achiziționat-o și a fost de acord cu ea în principiu”.

Legea achizițiilor publice nu a fost respectată

Deși era o lucrare diferită de cea din 2007, Administrația Monumentelor a acceptat-o ca fiind... identică. Conform legii achizițiilor publice, instituția Primăriei Capitalei putea contracta un proiect diferit de cel stabilit în 2007 doar dacă organiza un nou concurs de soluții. N-a făcut-o. A renunțat la cei 98.169 de lei plătiți pe macheta primului proiect, a umblat iar în pușculița cu bani publici și a plătit 400 de mii de lei pentru macheta celui de-al doilea proiect, intitulat „Monumentul Marii Uniri - varianta finală”.

„Nu este primul caz de acest nivel în București. Dacă exista voință de toate nivelele, inclusiv cel politic, s-ar fi dispus o comisie la nivelul Ministerului Culturii, o analiză serioasă și s-ar fi luat o hotărâre care spunea: nu domn'e, nu ne place această soluție care este mai avangardistă”, declara Florin Necula, directorul AMPT în 2009.

Potrivit Curții de Conturi, concursul din 2007 „s-a desfășurat cu încălcarea flagrantă a legislației achizițiilor publice, iar autoritatea contractantă avea obligația să anuleze procedura. Implicit, în 2009, prin decizia directorului AMPT, a fost constituită o așa-numită comisie pentru evaluarea ofertelor, fără să existe un multiplu de oferte”.

Un contract de aproape 53 de milioane de lei

La rându-i, Oficiul Român pentru Drepturi de Autor a subliniat că între cele două proiecte „nu există identitate sau asemănare la nivel de realizare”. Și totuși, în data de 28 iunie 2017, Administrația Monumentelor a încheiat un contract cu Ioan Bolborea în valoare de 52.956.000 de lei și îi cerea ca lucrarea să fie gata în 2021.

 „Sigur! Formula nouă trebuie să fie validată de către specialiști, de către comisia de for public”, spunea acad. Răzvan Theodorescu, președintele Comisiei Centenar din PMB.

Conducerea nouă a AMPT reziliază contractul

În iulie 2017, primarul general l-a demis pe directorul Administrației Monumentelor, iar noua conducere i-a transmis sculptorului că reziliază contractul.

„Se semnează contractul, însă pe altă soluție decât cea câștigătoare din 2007. Cu totul alta! Vorbim de niște diferențe de dimensiuni fabuloase. Plecăm de la ceva în plan orizontal la ceva în plan vertical care se duce la o înălțime de un bloc cu patru etaje. Este ilegal și nu se poate schimba soluția câștigătoare a unui concurs de soluții. Nu putem să câștigăm cu o soluție, ca apoi să ne mai vină o idee, s-o îmbunătățim și să semnăm pe ce ne-a venit ideea, peste 10 ani. Din 2007 și până în 2017 se încalcă extrem de multe prevederi legale”, a explicat Oana Zaharia, directorul AMPT.

Artistul Ioan Bolborea a precizat că instanța i-a dat dreptate, iar Administrația Monumentelor este obligată să-i recepționeze și să-i plătească deja primul contract de 6 milioane de lei pentru macheta în mărime naturală a operei. În caz contrar, se va adresa judecătorilor, iar instituția s-ar putea trezi cu conturile blocate.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri