Video Sculpturile horror din Grădina Botanică de la Craiova stârnesc indignare: „Intră în conflict cu bunul simț și frumusețea acestui parc”

Data actualizării: Data publicării:
sculptura a capului unui om unde pe jumatate din fata i se vad dintii ca unui craniu
Statuile horror din Grădina Botanică de la Craiova îi sperie pe trecători și îi scandalizează pe arhitecți Foto: captură video Digi24

În Grădina Botanică din Craiova de câteva luni au fost amplasate zeci de statui care pur și simplu sperie trecătorii, iar ONG-urile din Craiova cer Direcției de Cultură să ia măsuri, pentru că sunt total nepotrivite. 

Statuile sunt o prezență oarecum șocantă pentru cei care vin în Grădina Botanică din Craiova.

- Nu mi se pare adecvat pentru un parc de copii, unde vii să te relaxezi. Da, chiar nu sunt de acord cu aplasamentul, spune o tânără.

- Te-a speriat puțin?

- Da! recunoaște ea.

Nici cei mai în vârstă nu par să fie încântați de acest gen de artă.

- Apreciem munca, dar nu calitatea, spune un bărbat.

- Vă înspăimântă așa?

- Nu, nu. Aș fi vrut busturi, adică să fie pe un postament, nu în pământ, adaugă soția sa.

Doi zombi, lângă arborele vieții

Aceste imagini au stârnit în schimb revolta arhitecților din Craiova și a organizațiilor non-guvernamentale.

„Acest arc gotic - și când spunem arc gotic, este mult spus - parcă este făcut de un meșter popular, în niciun caz nu respectă proporțiile, nici tehnica, nici nimic”, comentează un arhitect.

„Tuia Occidentalis, da, arborele vieții, nu știu dacă se vede, care este pus, astfel încât să țină umbră la cei doi zombi, care se ițesc din pământ printre crengile copacilor”, arată arhitectul Horațiu Buzatu.

„Grădina Botanică este una dintre puținele din țară. În mod normal, orice amenajare se face aici, orice intervenție se face aici, trebuie să aibă în vedere acest lucru. Or, aceste totemuri, care sunt de un prost gust desăvârșit, pur și simplu alterează spațiul înconjurător, ele intră un conflict direct nu doar cu bunul simț, intră într-un conflict direct și cu ambianța, și cu liniștea acestui parc, cu frumusețea acestui parc”, spune Horațiu Buzatu.

ONG-urile spun că vor face plângere la Direcția de Cultura Dolj și speră ca aceste statui să fie relocate.

Autoritățile locale spun că aceste obiectele au fost aduse în Grădina Botanică de Halloween și au rămas acolo până le vor găsi un alt loc.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri