Teatrul „Grivița 53”, tot mai aproape de realitate

Data actualizării: Data publicării:
ou urias

Visul unui regizor român, de a construi de la zero un teatru privat în România, este tot mai aproape de realitate! 17 personalităţi din lumea culturală românească, împreună cu artişti plastici, şi-au unit ideile pentru a picta 17 ouă imense, construite din fibră de sticlă și poliester. Operele vor fi scoase la licitaţie miercurea viitoare, în cadrul unui eveniment caritabil. Iniţiatoarea proiectului speră ca, din banii strânşi, să înceapă şantierul pentru construcţia teatrului de pe Calea Griviţei.

Zece zile au rămas până la evenimentul caritabil „Festivalul Ouălor de Paște”, în cadrul căruia 17 ouă de dimensiuni impresionante vor fi scoase la licitaţie. Ideile unor artişti precum Alexandru Tomescu, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele sau Mihai Dobrovolschi au devenit realitate graţie unor artişti plastici. De exemplu, regizorul Cristian Mungiu şi-a imaginat o altfel de reprezentare a Universului.

Dalina Bădescu, artist plastic, explică: „Este vorba de emisfera nordică, emisfera sudică, deci oul privit ca Univers, cu brâul acesta pe care sunt reprezentate în siluetă oraşele de pe emisfera nordică, Londra, pe partea emisferei sudice Sidney, CapeTown”.

Vlad Fodor, artist plastic: „Domnul Dobrovolschi, împreună cu mine, ne-am gândit la acest tipar al vieţii: ordonator, haos şi dragonul... care leagă lucrurile”.

- De cât timp te-ai apucat de el?

- De vreo 5-6 zile am început să lucrez, cam 6 ore pe zi.

Ca să-şi pună idelile în practică, artiştii au folosit vopsea lavabilă industrială, culori acrilice, markere pe bază de ulei şi spray-uri.

Mirela Trăistaru, artist vizual: „Culorile au fost create special pentru noi (...), firma este românească şi chiar s-au încercat mai multe variante până am ajuns la soluţia asta”.

Visul regizoarei Chris Simion, de a ridica, după 70 de ani de la prima iniţiativă locală, primul teatru privat din România, a început în 2016. Un an mai târziu, ideea pentru arhitectură sustenabilă a fost premiată la Marsilia.

Chris Simion, iniţiatoarea proiectului: „Este prima iniţiativă spre normalitate. Este mai mult decât un teatru (...), ne propunem să construim o comunitate, un spirit. Fiecare cărămidă pe care o punem în Griviţa vrem să fie o cărămidă a unui suflet care crede total că este necesar să laşi ceva în urmă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
chris simion
Grivița 53, primul teatru privat construit din donații. Câți bani s-au strâns și când va fi gata
teatre
Teatrele private din Timișoara, pe scena afacerilor 
Partenerii noștri