Sari la conținut

VIDEO. Cel mai mare vitraliu din România

Biblioteca Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea ar putea deveni cea mai viziată bibliotecă din ţară. Nu doar pentru cărţile sale, ci şi pentru acoperişul său: o cupolă cu cel mai mare vitraliu din România şi posibil unul dintre cele mai mari din lume. Are 142 de metri pătraţi şi a costat aproximativ 40.000 de euro. 

Cel mai mare vitraliu din România a fost creat într-un mic atelier de la marginea orașului Râmnicu-Vâlcea şi este astăzi acoperişul bibliotecii judeţene. Opera cântăreşte trei tone, din care numai sticla are 2000 de kilograme.

Vitraliul ocupă o suprafaţă de 142 de metri pătraţi.

Gheorghe Dican, artistul plastic care l-a realizat, a montat bucată cu bucată peste 30.000 de elemente care alcătuiesc cupola.

Lucrarea se numeşte „Facerea lumii” şi ilustrează diferite tipuri de scrieri: de la sanscrită, scrierea cuneiformă şi până alfabetul de la Tărtăria. Are 86 de panouri de sticlă prelucrată manual, la o temperatură de peste 1300 de grade.

Pentru dimensiunea sa impresionantă, vitraliul de la Râmnicu-Vâlcea a fost propus pentru a intra în Cartea Recordurilor.