Sari la conținut

Cele mai bune documentare despre Coreea de Nord. Acești regizori au pătruns dincolo de „vălul de ceață” al regimului

Comunismul dinastic din Coreea de Nord adăpostește una dintre cele mai izolaționiste societăți din lume. Dar există un număr de regizori care au reușit să „tragă cu ochiul” dincolo de cortina nord-coreeană, aducând în atenția democrațiilor occidentale detaliile unei fresce istorice create pe bază de teroare și de cult al personalității.

Publicația Pastemagazine a alcătuit o listă a documentarelor revelatoare despre viața socio-politică din Coreea de Nord.

  1. Children of the Secret State (2001)

Regizat de Carla Garapedian, documentarul este o mărturie despre destinul crunt al orfanilor din Coreea de Nord, de care guvernul caută să se descotorosească, supunându-i sistematic la înfometare. Camera lui Garapedian urmărește pas cu pas investigația derulată de jurnalistul Ahn Cohl, „camuflat” în turist, în adâncurile acestui sistem de exterminare. Soarta orfanilor este pusă în oglindă cu viața lipsită de griji a copiilor din elita conducătoare de la Phenian.

  1. Kimjongilia (2009)

Documentarul regizat de N.C. Heikin, care a avut premiera cu doi ani înainte de venire la putere a lui Kim Jong-un, este considerat primul film care sondează dezastrul umanitar din Coreea de Nord și universul sepulcral al lagărelor de concentrare nord-coreene. Kimjongilia întrețese confesiuni ale unor foști deținuți politici, artiști și cadre militare care au reușit să fugă sub tirania dinastiei comuniste.

  1. Songs from the North (2014)

Regizorul Soon-Mi Yoo și-a descris filmul ca fiind un „eseu cinematografic”. Filmul caută să ofere o altă perspectivă asupra vieții cotidiene din „Regatul Hermit” – aceea a unui patriotism care nu se rezumă doar la determinismul fricii, ci are și o rădăcină de sentimentalism pur.

  1. Under the Sun (2015)

Provocator în abordare, documentarul lui Vitaly Mansky se focalizează pe o familie obșinuită din societatea nord-coreeană, prin intermediul căreia regizorul vrea să ilustreze felul în care cineaști, guverne și indivizi pot deforma realitatea pentru a se potrivi unor scopuri precise sau unor prejudecăți fanteziste.