Sari la conținut

110 milioane de dolari, preț record pentru un tablou modern

Un tablou fără titlu realizat de Jean-Michel Basquiat a stabilit un nou record de preţ pentru o operă semnată de acest artist newyorkez, după ce a fost cumpărat cu 110,5 milioane de dolari de un colecţionar japonez la o licitaţie organizată joi seară de casa Sotheby's la New York, informează AFP.com citat de News.ro.

Având dimensiunile de 183 centimetri x 173 centimetri, tabloul reprezintă un cap negru înfiorător, pictat pe un fond albastru auzur şi a fost adjudecat după o licitaţie de peste 10 minute - o durată extrem de neobişnuită pe piaţa licitaţiilor de artă.

Precedentul record de preţ pentru acest artist a fost stabilit în mai 2016 şi aparţinea unui tablou fără titlu ce a fost vândut cu 57,2 milioane de dolari.

La puţin timp după vânzarea de joi seară, casa Sotheby's a anunat că noul proprietar al lucrării este acelaşi care a stabilit precedentul record - colecţionarul japonez Yusaku Maezawa, care a devenit astfel proprietarul celor mai valoroase două picturi semnate de Basquiat.

Miliardarul nipon, care a făcut avere din comerţul online cu îmbrăcăminte, a cheltuit 97.8 milioane de dolari pentru şapte opere de artă în timpul licitaţiilor de primăvară organizate în 2016. 

Yusaku Maezawa, în vârstă de 41 de ani, a anunţat printr-un comunicat de presă ce a fost difuzat joi că intenţionează să prezinte noul tablou de Basquiat într-un viitor muzeu pe care doreşte să îl construiască în Chiba - o localitate din estul Japoniei -, oraşul lui natal.

Colecţionarul nipon a precizat, de asemenea, că, în aşteptarea inaugurării acelui muzeu, va accepta să împrumute tabloul lui Basquiat unor muzee din lumea întreagă.

- 19.0000 de dolari în 1984 -

Pânza care a stabilit noul record mondial de preţ pentru Jean-Michel Basquiat nu mai fusese scoasă la vânzare, nici prezentată în public, de la vânzarea sa din 1984 de către casa Christie's.

Cumpărătorul din epocă, un colecţionar anonim, plătise doar 19.000 de dolari pentru această operă de artă ce a fost creată în 1982.

Vânzările de joi seară au reprezentat ultima etapă majoră a licitaţiilor de primăvară organizate la New York, care au demonstrat că piaţa obiectelor de artă se află într-o stare foarte bună, generând vânzări spectaculoase.