Sari la conținut

13 poveşti care vor să schimbe imaginea românilor din Marea Britanie

Filmul realizat de fraţii Teglaş spune povestea a 13 români obisnuiţi care s-au stabilit în Marea Britanie şi vrea să arate că suntem o naţiune cu oameni inteligenţi, muncitori şi cu spirit liber.

La începutul proiectului am zis să găsim cei mai interesanţi oameni, apoi ne-am gandit că ar fi mai corect să le dăm oamenilor şansa să îşi spună poveştile şi am lansat un promo,” spune Anda Teglaş, producătorul documentarului.

Dupa lansarea teaserului official pe Facebook, producătorii documentarului s-au trezit cu sute de poveşti. Istoriile oamenilor care voiau să arate că există şi români mândri cu viaţa lor de dincolo de graniţe.

Da, a fost un proces greu. Cel mai interesant a fost atunci când ne-am dus să ne întâlnim cu ei. A fost greu şi destul de dificil să intri în viaţa omului atât de mult,” spune Dragos Teglaş, regizorul documentarului.

Naraţiunea, adusă în faţa publicului de un jurnalist britanic, Richard Green, dezvăluie felul în care românii trăiesc, muncesc şi se integrează în societatea engleză. În "13 shades of Romanian" vorbesc personaje din toate colţurile Marii Britanii. Sunt diverse, sunt din pături sociale şi industrii diferite şi nici o poveste nu seamănă cu alta.

Andrei, de pildă, este din Iaşi. A ajuns la Londra într-o scurtă vacanţă, iar contextul a făcut ca el să rămână aici.

„Între timp mi-am descoperit pasiunea pentru gătit. Mi-am dat seama că asta sunt eu în realitate, asta iubesc şi asta trebuie să fac,” povesteşte Andrei.

Andrei a învăţat meserie şi a lucrat chiar în bucătării celebre, precum cea a lui Jamie Oliver. Acum este co-fondatorul unui restaurant cochet în estul Londrei.

Alexandra, din Constanţa, s-a mutat în Anglia după ce a fost admisă la Universitatea Cambridge. Aici a terminat un doctorat în nanotehnologie.

„Pasiunea mea pentru a face lucruri se combină cu pasiunea de-a obţine un impact real prin folosirea tehnologiei. Vorbesc de o tehnologie care are potenţial de a salva vieţi,” spune Alexandra, cercetător.

Filmul nu se axează doar pe destinele unor oameni obişnuiţi. Documentarul prezintă şi poveşti de succes ale unor români celebri. Fostul fotbalist stelist Florin Gardoş, acum jucător la clubul Southampton, apare şi el în film.

Lista personajelor este întregită de o femeie DJ, un inginer de Formula unu, o actriţă, un tânăr pasionat specializat în parkour, o combinaţie între dans, artă şi sport extrem.

Digi24 vă invită să descoperiţi în luna decembrie, în premieră în România, şi alte poveşti din Documentarul "13 nuanţe de român". Primul episod va fi difuzat chiar de 1 decembrie, la ora 21.

„Cred că, dacă crezi în visele tale cu tărie, poţi să faci orice. Orice e posibil,” spune Bogdan, sportiv.